Последните дни на парламента се оказаха особено динамични – сякаш депутатите осъзнаха, че освен сформиране на управляващо мнозинство, което пропадна, имат и още немалко и важни задачи като законотворци. За щастие някои от тях вече са факт.

Едно от най-важните от тях беше актуализацията на бюджета, която има реален шанс да бъде финализирана. Част от нея беше свързана с парите за пенсионерите, които нерядко се използват предизборно. В крайна сметка, след като всички се упражниха по темата, а финансовият министър остро се противопостави на необмислени харчове, се стигна до компромисен вариант.

Но има един друг аспект, който сякаш остана по-назад в общественото внимание, но е не по-малко важен – това са парите за майките. Те бяха увеличени през втората година на майчинството от 380 до 650 лв, което е минималната заплата за страната. Преди това парите бяха което беше 12 лв/ден. Обидно малко, но не съвсем „без хич“.  Припомняме, че за 2021 линията на бедност беше 369 лева.

Макар и малка промяната е съществена и трябваше да се случи оттавна. Тя дава доза спокойствие на майките, особено на фона на постоянното поскъпване на стоки и услуги.

Още повече, че конкретно за София – дори да искат жените не могат да се върнат на работа, заради системния недостиг с липса на места в детските градини и ясли. Още по-важно е за самотните майки, които в България изобщо не са малко.

Поздравления за българския парламент, който успя да се обедини около тази мярка. Важното е усилията в тази посока да продължат. Именно това е един от начините младите семейства да избират България и демографската криза да бъде преодоляна.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук