Протест София

Хиляди протестираха в центъра на София с искане за оставка на правителството и на главния прокурор. Малко след 22 часа напрежението ескалира пред сградата на бившия Партиен дом.

Наложи се полицията да се намеси, след като протестиращи са хвърляли бомбички и бутилки срещу прозорците на сградата. Вижда се, че има счупени прозорци. Първоначалният оглед показа, че са счупени пет прозореца на вратите на сградата.

Има пострадал полицай, ударен от бутилка.

Обстановката беше спокойна докато един младеж не се качи на сградата на Партийния дом, за да сложи надпис „Продава се“. С него се качва и друго момче, за да му помогне. Докато слизаха други протестиращи се струпват пред сградата, за да ги аплодират. Тогава се стига до намеса на полицията.

Органите на реда се опитали да арестуват двамата младежи. Тогава се стига до хвърляне на бутилки и бомбички по полицията.

За момента не се съобщава дали са задържани.

След 23 часа обстановката се успокои, но тежковъоръжени части на жандармерията останаха да пазят с жив щит сградата на бившия Партиен дом. Повечето от протестиращите се разотидоха.

 

От днес протестът има и свой слоган: „Мутрите вън! Ние идваме“

По-рано се проведе и традиционното шествие  до различните институции в центъра на София. Протестиращите тръгнаха по бул. „Дондуков“ към парламента.

Хората скандираха „Всеки ден ще е така до победата!“ и „Оставка, веднага!“

След като обиколиха центъра на столицата протестиращите се върнаха в Ларгото пред Министерския съвет.

Сред протестиращите отново се открояват представители на различни политически формации, както и майките от Системата ни убива.

Тази вечер се проведе и велошествие, което стигна до сградата на Висшия съдебен съвет, която беше обстреляна с хартиени ракети.

И тази вечер полицейското присъствие в района бе сериозно. Служителите на реда отново бяха в началото с жълти жилетки.

По-рано през деня от МВР призоваха гражданите да протестират мирно и да съобщават, ако забележат провокатори сред протестиращите.

Заради митинга движението по бул. „Цар Освободител“ и „Дондуков“ остана блокирано часове наред.

Записите на Васил Божков не хвърлят сянка върху протеста, ката адвокат Николай Хаджигенов. Той е част от т.нар. „Отровно трио“, което е сред организаторите от първия ден.

„Гешев иска да вярваме избирателно на Васил Божков. Когато говори, че е давал пари на министри и властта – да не му вярваме, а когато говори за плащане за протеста – да му вярваме“, коментира Хаджигенов.

Попитан дали има платени протестиращи, адвокатът каза, че вероятно има и такива, но основната част от хората са там заради своите убеждения.

Протестите излязоха от „Триъгълника на властта“

Освен в столицата хората изразиха недоволството си и по улиците на Бургас, Благоевград, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Велико Търново, Варна, Шумен, Добрич, Силистра, Русе, Габрово, Монтана, Плевен, Видин и Ямбол. Българските общности  в Берлин, Лондон и Виена също протестираха.

В Шумен протестиращите се събраха в центъра на града за поредна вечер с искане за оставка на кабинета. Протестът се проведе под надслов „Да върнем Шумен на хората“

Шуменци се обявиха срещу корупцията и липсата на реформи и призоваха за оставки и съд на „всички виновни, за да си платят греховете“. Те поискаха оставката и на областния управител на Шуменска област Стефан Желев и на кмета на община Шумен Любомир Христов.

 

 

И в Бургас излязоха за поредна вечер на протест с искания за оставки.

 

В Русе също са много активни за пореден ден. Недоволните граждани се събраха пред сградата на Съдебната палата, за да поискат смяна на статуквото. Те се заканиха всяка вечер да са там, докато не постигнат промяната.

 

Във Велико Търново протестният митинг с искане за оставката на правителството тази вечер премина под наслова „Стига вече“. Пред паметника „Майка България“ в центъра на града заедно протестираха митингуващите отпреди 30 години и младите с възгласи „Оставка“ и „Мафията вън“. Протестът утре ще прерасне в шествие от паметника „Майка България“ до крепостта „Царевец“.

Протести се проведоха и в Благоевград. Над 200 души се събраха на протест и шествие пред общината. След митинга, протестиращите със скандирания: Мутри-вън, оставка“, се отправиха на шествие до паметника на Гоце Делчев. Протестиращите днес носеха плакати, че не са платени.

 

За поредна вечер и жителите на Добрич са много активни. Отново преобладават младите хора, дошли да изразят недоволството си.

Протестиращи се събраха за поредна вечер пред сградата на общината в Ямбол. Организаторите са категорични, че няма да се откажат, докато правителството и главният прокурор не подадат оставка.

Около 300 души скандираха пред сградата на общината в Пловдив с искане за оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев. Протестиращите заявиха, че всеки ден ще има протест, докато кабинетът Борисов не падне.

Отново многолюден беше протестът във Варна. И в предишните дни стотици излязоха по улиците на Варна с искания за оставка на кабинета.

 

Над 100 души излязоха на протест в Дупница тази вечер. Шествието тръгна от Съдебната палата и мина през центъра на града. Участниците поискаха оставките на премиера и главния прокурор.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!