С водосвет за здраве, благоденствие и успех Народният театър „Иван Вазов” откри 116-ия сезон на 1 септември. Денят, в който по традиция бе отслужен молебен, съвпадна с началото на църковната Нова година, а ритуалът събра на голяма сцена почти целия актьорски, технически и административен екип на театъра.

Народен театър "Иван Вазов" водоствет

По покана на директора Мариус Донкин водосветът бе отслужен, както и миналата година, от протойерей Атанас Вълков от храм „Свети Андрей Първозвани”, който измоли от Бог да бди над работещите в театъра и неговите зрители и ги благослови със светена вода, а след това всички заедно изпяха „Многая лета”.

Народен театър "Иван Вазов" водосвет

Официално сезонът в Народния театър ще бъде открит за зрителите на 10 септември, когато е и първото представление в календара – „Нощна пеперуда” на Явор Гърдев на Камерна сцена. Касите на театъра вече работят.

Тази година една от най-красивите и емблематични сгради в София – тази на Народния театър „Иван Вазов”, отбелязва 110 години от откриването си. За първи път от над 40 години насам Народния театър посреща и актьори, и зрители с изцяло обновени голяма и камерна зали.

Ремонтът на помещенията и представителните пространства трая цяло лято, като бяха претапицирани зрителските столове на двете сцени, обновени всички златни орнаменти и изключително красивият полилей в голяма зала. Народният театър стартира сезона и с ново LED осветление и инсталация, която сменя застоялия въздух със свеж.

Народен театър "Иван Вазов" водосвет

Четири премиери ще могат да видят зрителите до края на декември, като първата от тях – на режисьора Красимир Спасов, е на 28 септември на Камерна сцена.

Това е „Чаровно лято с неизбежните му там неприятности” („Чудаци”) по Максим Горки, с участието на Дарин Ангелов, Илиана Коджабашева, Марин Янев, Пламен Димов, Параскева Джукелова, Добринка Станкова, София Бобчева, Христо Терзиев, Сава Драгунчев и Цветомира Даскалова.

На 13-ти и 14-ти октомври е режисьорският дебют на актрисата Бойка Велкова, която постави на сцена на IV етаж „Цветът на дълбоките води” по пиесата на изключителната млада писателка Оля Стоянова. В спектакъла участват Емануела Шкодрева, Бойка Велкова, Вяра Табакова, Ева Данаилова и Павел Иванов. Музиката е композирана и изпълнена от виртуозния Теодосий Спасов.

Теодосий Спасов

Само две седмици по-късно – на 27-ми октомври, голямата сцена ще отвори врати за премиерата на „Каликула” – постановка на Диана Добрева. Представлението по текст на Албер Камю е с участието на Деян Донков, Александра Василева, Жорета Николова, Биляна Петринска, Албена Ставрева, Вяра Табакова, Валентин Ганев, Зафир Раджаб, Йосиф Шамли, Деян Ангелов и студенти от НАТФИС.

През декември на голямата сцена ще бъде и премиерата на „Танцът Делхи” на световноизвестния режисьор и директор на театъра във френския град Тулуза Галин Стоев. В спектакъла участват Светлана Янчева, Радена Вълканова, Владимир Карамазов, Елена Телбис, София Бобчева и Радина Кърджилова.

За още интересни статии, анализи, коментари и интервюта следете страницата ни във Фейсбук Дебати.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук