Завърши последното заседание за третата годишна парламентарна сесия на Народното събрание. След като удари последният звънец, депутатите вече са в лятна ваканция и ще се съберат отново наесен, когато с извънредно заседание на 4 септември ще подновяват работата си по изработване и обсъждане на законопроекти, участие в комисии и осъществяване на парламентарен контрол спрямо правителството.

Днешният последен за сесията парламентарен контрол предложи умерено противопоставяне между уж помирените патриоти, когато вицепремиерът Валери Симеонов трябваше да отговори на въпрос от своя коалиционен партньор Волен Сидеров относно концесиите за злато на територията на България.

Симеонов каза в парламентарната зала, че нямал правомощия да отговори на въпроса, но се ангажира да изиска договора за концесията на злато в Челопеч чрез колегата си Томислав Дончев и да го предостави на Сидеров.

Вицепремиерът подчерта, че за концесиите на подземни богатства отговаря министърът на енергетиката, а дейността на министъра на енергетиката е в ресора на заместник министър-председателя Томислав Дончев. Симеонов обясни, че въпросите, свързани с подземните богатства, в това число златодобива, са регламентирани със „Закон за подземните богатства“, който е специален по отношение на „Закон за концесиите“, а той самият председателства координационния съвет по концесиите на основание на разпоредби от „Закон за концесиите“. Симеонов подчерта, че стрикнто се придържа към правомощията си и няма да навлиза „в периметъра на друг вицепремиер“.

Очаквано Волен Сидеров не остана удовлетворен от отговора и го окачестви като“ бягство от отговор“, защото вътрешното разделение на ресори в МС в случая не било важно.

Сидеров посочи, че ще постави въпроса на министъра на енергетиката и на вицепремиера Дончев, но попита Симеонов какво е попречило да извади договора за концесия на злато в Челопеч и да го донесе в парламента. Той изтъкна, че вижда основания за прекратяване на договора.

Краят на парламентарната сесия стана повод народните представители да направят равносметка на свършеното от парламента и постигнатите резултати.

„Положителна е моята оценка. Мисля, че това беше напрегната и интензивна законодателна пленарна сесия“, смята Данаил Кирилов от ГЕРБ.

В рамките на сесията ръководената от него Комисия по правни въпроси е обсъдила и придвижила към пленарна зала 30 законопроекта, между които Закона за съдебната власт, АПК, Закона за обществените пръчки и други.

„Най-тежка и обемна беше работата по АПК, по който работихме от стартирането на 44-то Народно събрание и се правят съществени промени, каквито през последните 10 години не са се случвали. Това ще доведе до подобряване на разпределението на делата и разтовареността на административните съдии. Работихме добре с новия ВСС, Министерство на правосъдието и всички други институции“, смята Кирилов.

Той споделя, че за времето, в което парламентът няма да заседава, не е успял да планира ваканция, а приоритетно ще бъде в столицата.

Оценката на опозицията очаквано бе отрицателна.

„Тази пленарна сесия започна със скандал около ЧЕЗ и завърши със скандал около Закона за приватизацията. Тя за пореден път беше маркирана от скандали и хаотично законодателство. Остават тежки съмнения за лобизъм“, подчерта Крум Зарков от групата на „БСП за България“.

Негативна оценка бе поставена и от ДПС.

„Загубено политическо време. Скандал след скандал. Сесията започна с призив да не е толкова шумна опозицията, защото имаме европредседателство. Опозицията беше конструктивна, не беше толкова шумна“, смята Хамид Хамид от ДПС.

Според него за учудване на обществото скандалите в парламента са били изцяло генерирани от управляващите и техните коалиционни партньори.

„Работата беше изцяло на принципа „проба-грешка“. Внася се нещо – оттегля се. Правеха се лупинги в движение и беше избран пътят на най-малкото съпротивление. Това е типично за националпопулистките партии, въобще в Европа“, допълни Хамид.

Той прогнозира гореща политическа есен, когато депутатите ще възобновят работа.

„Не знам доколко министър-председателят ще има силата да потушава скандалите непрестанно. Не знам и докога ще издържат нервите на ГЕРБ, а интересно е и докога ще издържат нервите на обществото“, коментира народният представител.

Относно предстоящата лятна ваканция, Хамид Хамид сподели:

„Месец август за нас е натоварен с много приятни изживявани по районите. Всяка седмица имаме конни надбягвания, народни борби, селски събори. Целият ни август е запълнен с такива. Това е много приятно за нас, защото сме до нашия избирател“.

„Много добър (4,5)“ бе оценката, която проф. Станислав Станилов от „Обединени патриоти“ даде за работата народните представители.

„Съвсем новите закони бяха малко. Мога да спомена от Закона за академичния състав, който аз съм изработил, но той беше внесен заедно с подписите на ГЕРБ и мина. Ние имаме 24 внесени промени в законодателството в почти всички сфери. Парламентът работи много интензивно“, смята той.

Според проф. Станилов, ако се оставят на страна всички парламентарни битки, които се случват между управляващи и опозиция, резултатът от работата на Народното събрание не е лош, защото страната се развива, а за това свидетелства ръстът в икономиката.

Проф. Станилов е сред депутатите, които няма да почиват през лятото.

„Аз нямам ваканция. През лятото, когато депутатите почиват, аз ръководя разкопките в Плиска“, припомни той.

Представителите на „Воля“ бяха доволни от работата си.

„Ние от „Воля“ приключваме със самочувствие и достойнство този сезон, защото имахме многократни случаи, в които показахме, че сме различни в Народното събрание. Продължаваме да градим образа и имиджа на политика, който българското общество очаква – професионалисти, а не скандалджии“, бе оценката на Кръстина Таскова, депутат от най-малката парламентарна група.

„Надяваме се, че всички ще си починат добре и наесен ще видим не това мудно скандалджийско действие. Цялата българска общественост очаква това от нас“, допълва още Таскова, която няма търпение да се прибере вкъщи, за да прекара цялата лятна ваканция със семейството и съпруга си.

Излизащите във ваканция депутати бяха изпратени от поредния протест на майките на деца с увреждания, които от началото на юни са на палатков лагер пред парламента.

Надуваеми топки, пояси, дюшеци и други плажни принадлежности искаха да „подарят“ те на народните представители, които излизат в едномесечна лятна ваканция, но кордон от полицаи не ги допусна в близост до сградата.

По тази причина протестиращите ги подредиха на тротоара заедно с надписи „Приятно ваканцуване“ и „За вас море, за децата ни – мор“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук