27 юли се счита за рождения ден на хамбургера. Произхода си американския сандвич дължи на неговите предци от Хамбург. Въпреки това, за да стане крал на американските, а след това и на световните заведения за бързо хранене, германският бифтек би трябвало да е удобен за ядене и по време на път.

Само преди повече от сто години никой дори не подозира, че това може да бъде вкусно ястие, състоящо се от печено месо, сервирано между две хлебчета. С неговата простота и вкус, новаторската концепция на готвачите за една нощ печели популярност сред представителите на всички сфери на живота.

За авторско право спорят американците, които твърдят, че имат основен принос за създаването на това ястие, и кулинарни експерти от други страни. В крайна сметка опитите за печелене на слава завършват с факта, че хамбургерът се превърна в ястие благодарение на една доста сложна история. Погледнахме в историческите архиви и се опитахме да разберем кой наистина е „бащата“ на бургера.

1. Самата дума „хамбургер“ идва от името на втория по големина град в Германия – Хамбург. Според една от версиите той идва от там заедно с немски имигранти, които донасят рецептата  в Америка. По това време хамбургерът представлява парче печено свинско в хляб.

2. Според друга версия, хамбургерът е кръстен на град Хамбург в щата Ню Йорк. През 1885 г. братята Чарлз и Франк Менчи на панаира в американския Хамбург решили да се подкрепят с печен говежди котлет, поставен между две хлебчета. Казват, че са изчерпали свинското месо, което са използвали за сандвичи, и решили да го заменят с наличното говеждо.

3. През същата година, 1885 г., на панаира в Сиймор, Чарли Нагрин продава кюфтета, сложени между две парчета хляб. По негово мнение такова ястие не би могло да бъде по-подходящо за събитието, тъй като може да се яде в движение. Той назовава кулинарното си творение „Хамбургер Чарли“.

4. За първи път в ресторантите в Ню Йорк терминът „хамбургер“ се появява през 1834 г. Първото споменаване на „Hamburg steak“, чиято родина е Германия, откриваме в списание „Evening Boston“ от 1884 година.

5. Семейството на Оскар Вебер Билби от Тулса твърди, че първият хамбургер е приготвен от техния праотец. Това се случва през 1891 година. Прадядото на Оскар приготвил котлети и ги напъхал в кифли от дрожди. През 1995 г. губернаторът Франк Кийтинг нарича град Тулса „истинското родно място на хамбургера“.

6. Друг готвач, който вероятно играе роля за появата на хамбургер, е Ото Куава. През 1891 г. той приготвя пържоли от говеждо месо, които допълва с пържено яйце. Моряците, които посещавали закусвалнята, впоследствие махали яйцето, оставяйки само котлета.

7. За друг изобретател на хамбургера се смята готвачът Флетчър Дейвис от град Атънс в Тексас, който през 1880 г. сложил пържено котлетче с горчица и лук между две парчета хляб. През 1904 г. на панаира в Сейнт Луис, Флетчър и съпругата му са имали малък магазин, където продавали бургерите си.

8. През 1900 г. Луис Лесинг приготвя първия си хамбургер в родния си град Ню Хейвън. Клиент поискал да му направят бързо и горещо ястие. Смляното месо Луис оформя като котлет и го запича на скара. Той сервирал месото между две препечени филийки. Поради тези подробности някои кулинарни критици отказват да признаят, че Луис е готвил първия хамбургер. Въпреки това през 2000 г. библиотеката на Конгреса определя Лесинг, като човека, направил първия американски хамбургер.

9. Широко известие хамбургерите получават през 1904 г. по време на панаира в Сейнт Луис, но бургерът става символ след почти 30 години, когато Уолтър Андерсън от Уичита, Канзас, основава заведения за хранене „White Castle Хамбургер“ мрежа, където основно ястие е хамбургерът.

10. Съвремената версия на бургера има различни разновидности. Вариации с котлет или бифтек се предлагат дори от ресторантите на „Michelin“. Вместо „гумени“ котлети и синтетични бисквити, готвачите предпочитат „fois-gras“ – черни трюфели и говеждо месо. Цената за такъв бургер може да достигне $1000.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!