Луна, космонавти

Тази седмица НАСА обяви плановете си за нов пилотиран полет до Луната през 2024г. Стойността на проекта ще е 28 млрд. долара, 16 млрд. от които ще бъдат изхарчени за лунния модул за кацане.

Конгресът ще трябва да одобри финансирането, а проектът е одобрен от президента Доналд Тръмп като основен приоритет.

В телефонен брифинг с журналисти в понеделник, администраторът на НАСА Джим Бриденстин отбеляза, че „политическите рискове” често са най-голямата заплаха за работата на НАСА, особено преди такива ключови избори.

Барак Обама отмени плановете за пилотирана мисия на Марс, след като неговият предшественик изхарчил милиарди долари за проекта.

Ако Конгресът одобри първият транш от 3,2 млрд. долара до Коледа, „все още ще имаме шанс да кацнем на Луната през 2024г”, каза Бриденстин.

И по-конкретно – мисията ще е насочена към Южния полюс на Луната, изключвайки местата, на които мисиите „Аполо” кацаха в периода 1969-1972г.

Три различни проекта се състезават за изграждането на лунния спускателен апарат, който ще превози двама астронавти – едната от които жена – на Луната от техния кораб Орион.

Първият полет Артемида I, планиран за ноември 2021 г., ще бъде безпилотен: новата гигантска ракета SLS, която в момента е в тестова фаза, ще излети за първи път с капсулата Орион.

През 2023 г. Артемида II ще отведе астронавтите около Луната, но няма да кацне.

И накрая, Артемида III ще бъде еквивалент на Аполо 11 от 1969 г., но престоят на Луната ще продължи по-дълго – в продължение на една седмица – и ще включва две до пет дейности „на открито”.

„Науката, с която бихме се занимавали, е наистина много по-различна от всичко, което сме правили досега“, каза Бриденстин. „Трябва да си спомним, че по време на мисията на Аполо мислехме, че Луната е суха. Сега вече знаем, че има много лед и знаем, че е на Южния полюс.”

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук