Земя, горещина

Последните 5 години са най-горещите, откакто температурите са наблюдават, заяви вчера в Ню Йорк официално лице от НАСА.

„Беше горещ период. Последните 5 години бяха най-топлите описани, които са ни известни от 19-и век досега и може би дори стотици години по-рано“ – разкри Гавин Шмидт, директор на Института за космически изследвания „Годард“ на НАСА.

2018 се запомни като четвъртата най-гореща година от 1880 насам, след 2016, 2017 и 2015, според „Национална администрация за океаните и атмосферата“ към НАСА.

През 2015 и 2016 година температурите бяха повишени от въздействието на „Ел Ниньо“ – природно явление, което може да разстрои климата в световен мащаб на всеки 5 години и освобождава топлина от тропическия Тих океан в атмосферата.

Крайностите на времето през 2018 година включват събития като горските пожари в Калифорния и Гърция, сушата в Южна Африка и наводненията в Керала, Индия. Рекордните нива на получените от човешка дейност емисии от парникови газове, най-вече от горене на фосилни горива, задържат още повече топлината.

Очакванията са за още по-голяма жега, приближаваща се към нива, които повечето правителства смята за опасни за планетата.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук