Първан Симеонов
на снимката: Политологът Първан Симеонов

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг политологът Първан Симеонов коментира поредния разнобой в позициите на президента и правителството този път по отношение на Венецуела.

Според експерта у нас от известно време има две външни политики и страната ни няма единна позиция по много от международните теми.

„Страната напоследък винаги е имала две външни политики – една по устав и една балансьорска. Много често Борисов е играл ролята, която сега Радев изигра. Има една външна политика, която изговаря уставните неща – за нашите западни партньори и т.н., които са верни, разбира се, и една външна политика, която казва, че професионалистите действат по устав, а политиците малко балансираме. Любопитното в тази ситуация мен ако питате, е, че радев заслони Борисов. От Борисов се очакваше да каже нещо, но по този начин на него не му се наложи да казва нищо.”

Симеонов бе категоричен, че българите остават толкова проевропейски настроени, колкото са били и преди 10 години, макар и доверието в ЕС да е намаляло временно през 2016 г.

По отношение на предстоящите европейски избори политологът коментира, че все още е рано да се каже кой ще вземе победата. Към момента все още ГЕРБ има лека преднина пред БСП, но това може да се промени поради много външни фактори.

От една страна ако управлението бъде въвлечено в още скандали, гласувалите за ГЕРБ може да намалеят. Традиционно европейските избори не са силни за БСП, но много зависи как те ще изградят предизборната си кампания.

Симеонов е на мнение, че не са изключени и изненади за предстоящия евровот. Възможно е да излезе на сцената нов лидер, който да събере протестния вот, както и гласовете на онези, които все още не са решили за коя партия ще ги дадат.

Цялото интервю с Първан Симеонов очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!