годината на Марс

Апаратът „ИнСайт“ на НАСА регистрира най-силния трус, отчитан на Марсq или която и да било друга планета – с магнитуд от 5 по Рихтер, съобщи агенция ЮПИ.

Предишният най-силен трус беше регистриран на червената планета приз миналия август. Той беше с магнитуд от 4,2. Спускаемият апарат „ИнСайт“ е на Марс от края на 2018 г., като той има много чувствителен сеизмометър, за да изследва вътрешността на планетата.

„Откакто инсталирахме сеизмометъра на Марс през декември 2018 г., очакваме „големия трус“ – каза Брус Бенерд, главен изследовател в Лабораторията за реактивни двигатели в Пасадена. – Този трус несъмнено ще даде нов поглед към планетата. Учени ще анализират данните и ще научават нови неща за Марс с години“.

Преминавайки през материала в кората, мантията и ядрото на Марс, сеизмичните вълни се променят по начини, които дават възможност на сеизмолозите да определят дълбочината и състава на тези слоеве.

Роботът събира сеизмична и метеорологична информация за Марс и прави изследвания с нагреваемата си сонда.

Апаратът „ИнСайт“ е от програмата „Дискавъри“ (Откритие) на НАСА, която изследва детайлно Марс. Той вече работи с по-малко енергия заради нормалното запрашване на слънчевите панели, а това може да сложи край на мисията тази година.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук