Конгрес, САЩ, правителство

Съединените щати разработват мерки за подкрепа на България след прекратяването на доставките на газ от Русия. Това каза помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид, цитирана от БТА.

Тя говори на изслушване в сенатската комисия по външните отношения, което беше предавано на живо на сайта на Конгреса.

„Искам ясно да заявя, че администрацията (на президента Джо Байдън) в пълна степен подкрепя България“, каза Донфрид. Тя припомни, че Русия е взела решение да спре доставките на газ за Полша и България.

„Полша вече се движеше в посока отказване от руската енергия, така че тя може да се справи с това сравнително добре. България е много по-уязвима“, обобщи Донфрид. Подчерта И силната подкрепа, която е получил българският премиер Кирил Петков при посещението си в Съединените щати тази седмица.

„Имам колеги, които работят буквално всеки ден с премиера Петков, за да помогнат на България да обмисли как да се справи с това как ние можем да им помогнем да си осигурят необходимите доставки“, отбеляза Донфрид.

Тя посочи, че като цяло САЩ се стремят да оказват помощ на европейските страни в тяхното търсене на алтернативни доставчици на ресурси като съществена роля ще има американският втечнен газ.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук