НЛО, Луна

„Вълнуващо ново откритие“ за Луната ще бъде разкрито от учените на НАСА на пресконференция следващата седмица (26 октомври), съобщава ДЕ24.

Националната агенция по по въздухоплаване и изследване на космическото пространство ще излъчи най-напред съобщението за откритието на своя уебсайт.

Не са публикувани подробности за откритието, направено от Стратосферната обсерватория за инфрачервена астрономия (SOFIA).

SOFIA е самолет Boeing 747SP, който е модифициран да носи 2,7-метров рефлекторен телескоп на височина между 38 000 и 45 000 фута. Това поставя самолета на над 99 процента от земната инфрачервена блокираща атмосфера, което позволява на астрономите да изучават Слънчевата система и пространството извън нея по начини, които наземните телескопи не могат. Мобилността на обсерваторията позволява на изследователите да наблюдават и изучават случайни събития от почти всяка точка на света, често случващи се над океани, в които липсват телескопи.

В изявление космическата агенция каза: „Това ново откритие допринася за усилията на НАСА да изучи Луната в подкрепа на космическите изследвания“.

Като част от програмата „Артемида“ на НАСА, агенцията ще изпрати първата жена и следващия мъж на повърхността на Луната през 2024 г., с цел подготовка за следващия ни голям скок – човешко изследване на Марс още през 2030-та.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук