Маски на открито

От  днес се въвежда противоепидемична мярка за носенето на маска или друго средство, покриващо носа и устата, на открити обществени места. Заповедта на здравния министър гласи, че това е задължително при струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 метра. Само в такива случаи ако бъдем проверени,  можем да бъдем и глобени.

Доц. Ангел Кунчев даде разяснения и къде можем да бъде санкционирани.

„Това са пазари, тържища, закрити пазари, спирки на градския транспорт, банки, площади и открити пространства, магазини, административни сгради, провеждане на групови дейности на открити… Естествено е, че ако ходите по улицата сам, не трябва да носите маска. Естествено е, че ако се разхождате в парка, няма да носите маска. Естествено, че ако разхождате кучето, или карате колело, няма да носите маска, обясни д-р Кунчев.

 

Какви са изключенията?

Изключения са клиентите в местата за хранене и в питейните заведения, спортуващите на открито и закрито, участниците в конгресно-конферентни мероприятия по време на изказванията си, както и водещите и гостите в телевизионни предавания. Маските не са задължителни и за децата до 6-годишна възраст.

Обществени са местата, които са достъпни за гражданите и/или са предназначени за обществено ползване.

Работодателите са призовани да преминат на дистанционна работа, където е възможно

Всички работодатели са призовани да следят за редовно проветряване и дезинфекция на помещенията, да не се допускат до работните помещения на лица с прояви на остри респираторни болести и да инструктират персонала за правилна хигиена на ръцете, съгласно посоченото и осигуряване на сапун и вода и дезинфектант. Също така трябва да създадат на организация, която да осигури физическа дистанция между лицата най-малко от 1,5 м., а при невъзможност –носене на защитна маска за лице, както и да осигурят лични предпазни средства на персонала в зависимост от спецификата на работа.

Работният процес на колективните органи за управление и на служителите при възможност трябва да се провежда в дистанционна форма(надомна работа/работа от разстояние)или да се установи работно време с променливи граници или работа на смени.

Връща се изискането за определен брой посетители в търговските обекти

При непосредствено обслужване на клиенти, изискващо разстояние по-малко от 1,5 метра е задължително използването на защитна маска за лице или предпазен шлем. По изключение се допуска обслужване на клиенти без защитна маска за лице или предпазен шлем, когато са осигурени механични прегради от стъкло или друг прозрачен материал, позволяващ влажно почистване или дезинфекция.

Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите прилагат  също са призовани да организират дейността си по начин, който осигурява спазването на дистанция най-малко от 1,5 м. , да осигуряват дезинфектант за ръце на входа на обект и да създават организация за контрол на входа на обекта по отношение броя на влизащите лица и носенето на защитни маски за лице.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!