Христо Иванов
на снимката: Христо Иванов

Днес ВСС обсъжда искането на Съюза на съдиите за стартиране на процедура по предсрочното освобождаване на Иван Гешев от поста му. Единственият член на ВСС, който всъщност е на място, е Боян Магдалинчев, а всички останали членове се включиха онлайн. Самият Гешев напусна заседанието, след като се определи за „защитник на изоставените от държавата”.

Заседанието на Съдебния съвет обаче е съпровождано от протест. Организатор на демонстрацията е Христо Иванов, председател на „Да, България” и съпредседател на „Демократична България”.

Пред ДЕБАТИ.БГ Иванов заяви, че днес ВСС трябва да образува дисциплинарно производство срещу Иван Гешев и да започне процедура по неговото освобождаване, но това няма да се случи.

„Това трябва да се случи, но няма да стане. Защото тук (във ВСС-бел.ред.) са хората, които избраха Иван Гешев, който още преди да бъде избран беше дал предостатъчно доказателства, че не отговаря на конкретните изисквания на закона. Тези хора си затвориха очите за това. Затвориха си очите за това, че Иван Гешев нарушава принципите на наказателния процес, на справедливото правосъдие, на етичното поведение на магистратите, още преди да бъде избран. Той продължи с този тип поведение и след като беше избран. Аз не очаквам във ВСС да видят това”, каза Иванов.

И добави:

„Искам да припомня, че Конституцията много ясно казва, че български магистрат не може да остане на длъжността си, когато е извършил действия, които накърняват престижа на правосъдието. Искам да попитам дали има някой, който си е помислил, че резолюцията на ЕП, с нейните тежки констатации за върховенството на правото в България, и която се дължи преди всичко на дейността на Иван Гешев, не е основание да му бъде търсена отговорност за накърняване на престижа на правосъдието.  Ако българското правосъдие в общоевропейски план се превръща в нарицателно за корупция и беззаконие, какво по-голямо накърняване на престижа можем да си представим?”

Иванов поиска ВСС да си свърши работата, но изрази своята убеденост, че това няма да се случи. И добави:

„Оттук нататък следва искането на техните оставки”.

Цялото интервю с Христо Иванов очаквайте по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!