Ковачевски обвинява България. Снимка: БТА

Български депутати реагираха остро срещу вчерашното изявление на премиера Република Северна Македония Димитър Ковачевски по време на срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик. В него той си позволи да сравни действията на България към страната му с тези на Руската федерация към Украйна.

В декларации от парламентарната трибуна Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС и Павела Митева от ИТН не се поколебаха да обявят тона за недопустим и призоваха България остро да реагира.

Георг Георгиев заяви:

Не само цинично, но и нагло е такова отношение към държава, която в последните 30 години е направила всичко възможно, за да издига не само своя авторитет, но и авторитета на своите съседи. И ако днес по някакъв начин някой си позволява да ни сравнява с Руската федерация, то да ние трябва много сериозно да му обърнем внимание и да отправим предупреждение. Но това предупреждение уважаеми колеги, трябва да бъде и към нас самите.“

На свой ред Павела Митева посочи: „Това е поредното доказателство, че многобройните отстъпки на дипломатическата сцена не довеждат до постигане на желаните резултати. Подобен дипломатически скандал би събудил поне недоволството на политическите субекти във всяка една друга държава, но не и в България.

Някои неща в живота и в политиката са непростими. Дано българската дипломация да покаже, че не са непоправими“.

А ето какви думи си позволи да използва премиерът на РСМ Димитър Ковачевски вчера: „Дискурсът, използван от България към Северна Македония, за съжаление, е много подобен на дискурса, използван от Руската федерация към Украйна.“

Според Ковачевски обвиненията, изказани на срещата „от страна на представителя на България, са напълно неоснователни и идват от държава, която не зачита решенията на Европейския съд за правата на човека и стандартите на Съвета на Европа в областта на правата на човека“.

Нелепото му изказване беше провокирано от думите на вицепрезидента Илияна Йотова пред общия дебат „Обединени за Европа“, който се проведе в рамките на четвъртата среща на Съвета на Европа в Рейкявик. Тя говори за доказаното неведнъж системно потъпкване на правата на българите в РСМ. В контекста на основните принципи на организацията за зачитане на човешките права вицепрезидентът припомни поредицата от случаи на агресия срещу хора заради заявената им българска идентичност, както и приемането на специалния закон срещу сдруженията.

В Република Северна Македония има черни списъци на българи, които не се допускат на територията на страната. В тях без никакви аргумент е и български евродепутат. Това е груба провокация към общите европейски ценности и към всичко, което изгражда нашата общност – единство, солидарност, взаимно уважение. Най-опасната тенденция е широко разпространеният език на омразата към съседна държава, член на Съвета на Европа и на Европейския съюз“, подчерта съвсем основателно Илияна Йотова.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук