Бойко Борисов, Кирил Петков и Мария Габриел

Вторник вечерта мина дългоочакваната среща между ръководствата на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, във връзка с подкрепата или неподкрепата за правителство на Мария Габриел. Очаквано обаче, срещата между двете ръководства завърши с ясен отказ за подкрепа на правителство с първия мандат.

Въпреки че ПП и ДБ много пъти заявяваха, че няма да подкрепят под никаква форма правителство на Бойко Борисов, все пак интрига имаше.

„С г-н Петков сме си простили за ареста, така че нищо не ни затруднява да свършим добра работа.  Трябва да има правителство“, каза Бойко Борисов след лидерската среща между ГЕРБ и ПП-ДБ.

Разговорите с Мария Габриел потръгнаха относително успешно и придадоха проевропейски привкус на това евентуално общо начинание. Добрите чувства бяха подхранени и от напълно неочакваната, но мощна политическа атака на иначе безличната Габриел към главния прокурор Иван Гешев. Разбира се, няма как зад тази атака да не стои Борисов. Но така или иначе преговарящите от ПП и ДБ бяха приятно изненадани и не случайно Кирил Петков след разговорите с Габриел открехна вратата за евентуално ревизиране на предишните решения за неподкрепа.

„В лицето на Габриел разпознах човек, който беше дошъл да води истински разговор, а не само да чуе не от нас. Мария Габриел направи нещо различно и това ме зарадва, учуди ме даже. Тя започна да отговаря на въпросите ни. Даже с емоция, а не проформа. Всички я обвиняват, че от 2005-та не била в България, но може би защото не е била в България, има европейско поведение“ каза Кирил Петков след срещата на ПП–ДБ с Мария Габриел.

Но крехката надежда за разбирателство между първите две политически сили беше взривена от скандалните изявления на главния прокурор Иван Гешев, който открито обвини и заплаши Бойко Борисов с бъдеща съдебна разправа. Този факт направи практически невъзможни разговорите за правителство, зад което стои Борисов и очаквано дойде решението на ПП-ДБ да не подкрепят Мария Габриел. И колкото и сега Борисов и Габриел да се правят, че още имат някакви шансове за правителство, за всички в България е ясно, че правителство с първия мандат няма как да се случи.

На фона на тези събития веднага излиза на преден план хипотезата за втория мандат. Прави впечатление, че и ПП и ДБ, от започването на работата на този парламент, бодряшки размахват хипотезата, че е възможно единствено правителство с втория мандат, подкрепено по някакви причини (вероятно имат предвид проевропейски) от останалите партии. Но БСП, Възраждане и ИТН са яростни критици и откровени врагове на партиите на Промяната, именно поради тези европейски причини. С други думи, с тях няма как да се работи. А и аритметически те са твърде малки, за да имат някакво значение за формирането на правителство. ДПС смекчиха рязко негативната си реторика спрямо Промяната, но и те аритметически не вършат работа за евентуално съставяне на правителство, а имиджовите щети не предполагат преговори с тях.

Единствената партия, с която практически е възможно да направи правителство, ако ПП и ДБ наистина желаят това, е ГЕРБ. От една страна депутатите на двете формации са напълно достатъчни за съставяне на стабилно правителство, а от друга имат твърде много общи политически позиции, като към това трябва да се прибави и нововъзникналия враг на ГЕРБ и Бойко Борисов Иван Гешев. Така че Гешев е още един фактор, който обединява сериозно двете формации.

Единственото нещо, което ги разделя в момента е егото на Бойко Борисов и респективно на лидерите на Промяната. Ако двете формации наистина искат правителство, а не нови избори, Промяната трябва да даде на Борисов възможността да вкара свои министри, както и да получи лични гаранции, че няма да бъде атакуван в рамките на правителството. Това е доста висока политическа цена, която партиите на Промяната ще се наложи да платят. Висока е и за Борисов, но след демонстративния отказ на БСП той вече няма други правилни политически ходове.

Вероятно при такова развитие на събитията и двете партии ще имат отлив на твърди избиратели, които няма да приемат такъв компромис. Но утехата е, че ако това правителство успее да вкара България в еврозоната и Шенген, укорите бързо ще бъдат забравени. Освен това, не бива да се забравя, че ако депутатите не успеят да направят правителство ще продължи да управлява еднолично президентът Румен Радев, който води страната неясно накъде. А това е нещо, което и избирателите на Промяната и тези на ГЕРБ категорично не харесват.

Разбира се, за да се случи всичко това, Промяната и ГЕРБ трябва да решат кое е по-малкото зло за тях. И не трябва да предлагат в правителството „експерти“ като Делян Добрев и Теменужка Петкова, които за 11 години не успяха да направят интерконектор с Гърция, но пък затова успяха за 1 година да „загубят“ пътната карта на руско-турския поток.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук