Настимир Ананиев
на снимката: Настимир Ананиев

В специално интервю за ДЕБАТИ. Бг бившият член на Комисията по транспорта в парламента коментира, че децата в България не знаят нищо за безопасността на пътя и за това как правилно да бъдат участници в движението. По негови думи в създаването на новите закони за движение по пътищата е трябвало да участва и Министерството на образованието, защото образованието  е ключът към предотвратяването на инциденти на пътя.

„В момента в закона е записано, че трябва да се изучава в училище, но то се изучава в Час на класния ръководител за съжаление, при това съвсем малко. Скоро попитах дъщеря ми, която е в пети клас имала ли е такова обучение и тя каза „да, веднъж ни дадоха тест да попълним в часа на класния с няколко въпроса”. Това ли е обучението, което получават децата в момента – тест с въпроси и като видим отговорите, решаваме, че те са ОК?!”

Освен това събраните от глоби средства според Ананиев трябва да се инвестират в информационни кампании както за водачите, така и за пешеходците с цел да се предотвратят тежи и фатални инциденти.

Ананиев коментира, че предложените закони за движение по пътищата не само са претупани и недомислени, но и на някои места се дава възможност за притискане на бизнеса и лобиране. По негови думи голям пропуск е, че в нормативната рамка няма предложението да може да се кара кола от 17-годишна възраст с придружител или за системата бонус-манус, при която рисковите шофьори плащат по-високи застраховки.

Според Настимир Ананиев трябва да се увеличат изискванията към кандидат шофьорите, за да е сигурно, че всеки, който взима книжка, наистина може да кара. А що се отнася до проблемите, които причиняват повече и по-тежки катастрофи у нас според него те са много – от лошите пътища, през неправилната маркировка, поставяне на знаци и контрол до липсата на информация.

Цялото интервю с Настимир Ананиев очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук