Йордан Божилов
На снимката: Йордан Божилов, председател на "Софийски форум за сигурност"

Изправени пред много заплахи, европейските граждани искат повече сигурност от ЕС, заяви Йордан Божилов, председател на „Софийски форум за сигурност“ по време на международна конференция „Към изграждане на нова европейска отбранителна идентичност“.

„Европа е изправена пред много рискове – външни и вътрешни. Това, което е ясно, че изправени пред много заплахи, европейските граждани искат повече сигурност от ЕС. Въпросът е дали тези рискове могат да бъдат катализатор за единението на Европа. Няма държава, която да се справи сама. Общият подход е много важен“, подчерта Божилов.

Той изтъкна, че дебатът за европейската сигурност и отбрана е необходим, защото се вижда, че отделните държави или групи държави имат различни виждания и за оценката на рисковете, но и за това как трябва да изглежда бъдещата европейска отбрана.

Според Божилов специално за България е важно да изработи своята ясна позиция, визия за бъдещето на Европа и в частност за европейската отбрана.

„И тук има няколко групи въпроси, по които също е необходима яснота. Едни са въпросите за нашите военни способности като част от тези на ЕС и НАТО. Ясно е, че трябва да се инвестира в нова техника, за да се мотивират хората в отбраната. Но е важно да се представят на обществото и ясни аргументи какво, как и защо се прави“, подчерта председателят на „Софийски форум за сигурност“.

Торстен Гайслер, представител на фондация „Конрад Аденауер“ в България коментира, че през последните няколко години ЕС е станал все по-наясно с необходимостта от близкото сътрудничество.

„Европа има за цел стратегическа автономия. С 203 млрд. заделена за отбрана през 2015 г. ЕС е втората най-голяма сила, която харчи за отбрана, след САЩ. И Китай увеличава разходите си за отбрана през последното десетилетия, Русия също. Заедно може да работим за постигане на отбранителни способности. Европейската идея трябва да бъде защитавана“, добави той.

Европейците свикнаха с идеята, че сигурността се гарантира от НАТО, изтъкна Вернер Фаслабенд, президент на AIES.

„За европейците преди НАТО представляваше повече американците. След няколко десетилетия се научихме, че това трябва да бъде поставяне в по-голям аспект“.

Според него се налага заключението, че европейците са забравили отговорността си за отбранителния сектор и се осланят прекалено много на НАТО.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!