Петер Сиярто
на снимката: унгарският външен министър Петер Сиярто

Унгарският външен министър Петер Сиярто определи като шантаж предложението на Европейската комисия отпускане на европейски средства за страна членка на ЕС да се обвърже със спазването на върховенството на закона.

Идеята е по-малко пари да отиват за тези страни членки, където към момента еврофондовете потъват в корупционни схеми и се използват за укрепването на режими, които водят държавите си по недемократичен път.

И Унгария, и Полша се възпротивиха на предложението на еврокомисаря за бюджета Гюнтер Йотнгер пари да се дават на онези държави, които спазват основните принципи на правовата държава.

И в двете бяха приети законови промени, които дават на управляващите консервативни партии възможност за контрол над съдебната система и назначаване на ръководни постове в нея на политически лица.

В същото време, лидерите в Будапеща и Варшава мобилизират електората си с антиимигрантска реторика и системни откази да помагат на останалите в ЕС по линия на бежанския поток.

„Унгария не приема никое предложение, което създава възможност за шантаж“, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто.

Според него използването на субективни критерии за отпусканията на средства от ЕС е в разрез със съществуващите договори.

„Правата и задълженията на всички страни членки са ясно определени в действащите правилници и договори“, отбеляза Сиярто.

В България официалните власти също реагираха на това предложение. Финансовият министър Владислав Горанов определи предложения механизъм като „инструмент за политическо вмешателство и неравно третиране на държавите членки, а равнопоставеността е в основата на европейските договори”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук