Peter Siarto
На снимката: Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто

Унгария заяви, че се оттегля от пакта на ООН за миграцията, казвайки, че тази сделка ще окуражи движението на хората, което ще е „опасно за света”.

„Световното споразумение за миграция”, чиито финален текст беше представен миналата седмица след 18-месечни преговори, обещава да засили сътрудничеството за справянето с нарастващите миграционни потоци в света.

Действията на Унгария следват тези на САЩ, които още пред декември заявиха, че напускат преговорите за споразумението, заради „несъвместимости с имигрантските и бежанските политики на ООН”.

Външният министър Петер Сиярто заяви, че след среща на кабинета в Будапеща документът е обявен за „опасен за света и за Унгария”, защото ще окуражи „милиони да тръгнат по пътищата”.

„Унгария трябва да се оттегли от процесa на одобрение, като по-този начин иска ясно да заяви, че не счита пакта или който и да е аспект от него за част от пътя ѝ напред”, допълни Сиярто.

Глобалният пакт е създаден, за да бъде първият международен документ, който да управлява миграцията.

Договорът определя 23 цели, чрез които да се създадат легални начини за миграция, както и да се подобри управлението на потоците на хора, които се увеличават в целия свят и достигат до 250 милиона или 3% от световната популация.

Документът ще бъде официално приет по време конференцията в Мароко на 10 и 11 декември.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук