Външното министерство на Русия заяви, че експулсирането на двамата руски дипломати от Гърция ще има последствия. Атина миналата седмица заяви, че е изгонила двама руски дипломати и е забранила на други двама да влизат в страната. Освен това гръцките власти обвиниха руските служители в намесване във вътрешните работи на страната, чрез насърчаване на демонстрации против договора подписан в Преспа, за решаване на спора за името на Македония. Руснаците са обвинени и за опит за подкупване на гръцки служители.

Говорителката на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова заяви днес, че договорът между Гърция и Македония не се основава на широк консенсус.

В профила си в „Туитър“ Захарова обяви, че вместо да доведе до обединение, договорът, подписан в Преспа, води до разделение в двете страни.

„Решението за името трябва да се основава на широк обществен консенсус и безупречна конституционна основа. Случаят с преспанския договор обаче не е такъв. Той само предизвика допълнително разделение между Гърция и Република Македония“, заяви говорителката на външно министерство.

Миналата неделя Захарова подчерта, че амбицията за просто механично разширяване на НАТО в Европа не може да увеличи сигурността, а форсираното приемане на Македония във военния блок само потвърждава, че „политиката на отворени врати“ се е превърнала в самоцел.

„Целта е една – да се постигне военно предимство”, заяви Захарова на 12-и юли, когато Македония официално получи покана за членство в НАТО.

По думите й бързото присъединяване на Македония е просто начин НАТО да завладее геополитическо пространство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!