Русия, НАТО

НАТО отне акредитациите на 8 членове на руската дипломатическа мисия, съобщи АФП. Северноатлантическият алианс потвърди съкращаването на мисията на Русия в НАТО от 20 на 10 души и експулсирането на 8 дипломати от Брюксел.

Според говорител на Алианса, лишените от акредитация са руски разузнавачи, за чийто статут не е уведомено.

„Политиката на НАТО спрямо Русия остава последователна. Ние засилваме нашето възпиране и отбрана в отговор на агресивните действия на Руската федерация, като същевременно оставаме отворени за смислен диалог“, увери говорителят.

В момента 18 дипломати работят в постоянното представителство на Русия в НАТО, има две свободни работни места.

Според телевизионния канал Sky News на лишените от акредитация дипломати е дадено време до края на месеца да напуснат Брюксел.

Според британския телевизионен канал решението е взето в отговор на предполагаемите „враждебни действия на Русия през последните години“. Както каналът уточнява, през лятото Алиансът е поискал от своите страни членки да съставят доклади за подозрителни враждебни дейности, които те може би са забелязали на тяхна територия. Съобщава се, че цялата тази информация е събрана миналия месец, след което е решено да се предприеме такава стъпка.

Руските власти постоянно отхвърлят твърденията на западните страни, че дейността на Русия е враждебна, към която и да е друга държава.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!