НАТО ще разшири сътрудничеството с Грузия за осигуряването на безопасността в Черно море.

Това съобщи външното министерство на бившата съветска република след заседание на комисията НАТО-Грузия, което се проведе в Брюксел.

На него е присъствал и генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

„На заседанието се обсъждаха въпросите на безопасността на Черноморския регион. Представителите на НАТО заявиха, че са готови да разширят и задълбочат сътрудничеството с Грузия в процеса на укрепване на безопасността на Черноморския регион“, се казва в документа.

Столтенберг е отбелязвал, че „Грузия успешно върви наред в процеса на интеграция с НАТО. Тя достигна впечатляващ напредък в осъществяването на реформи“.

Грузия си сътрудничи с НАТО от края на 90-те години на миналия век, а през ноември 2002 г. президентът Едуард Шеварднадзе изрази желание за приемане на страната в алианса.

Междувременно стана ясно, че Европейският съюз е готов да предприеме мерки за усилване на подкрепата на Украйна заради ситуацията в Азовско море.

В изявление на участниците в срещата на върха на ЕС, която се провежда в Брюксел, пише още, че „ЕС изразява сериозна загриженост заради ескалацията в Керченския проток и Азовско море“, а Русия е обвинена в нарушаване на международното право. Срещата на върха потвърди подкрепата на ЕС за „суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна“, а също така непризнаването на Крим за част от Русия.

“Не може да бъде оправдано използването на сила от страната на Русия. ЕС настоява за незабавното освобождаване на всички задържани украински моряци, връщане на корабите и право на свободно плаване за всички кораби през Керченския проток“, призовават лидерите на европейските страни.

На 25 ноември три кораба на украинските Военноморски сили нарушиха в Керченския пролив правилата за преминаване от Черно в Азовско море.

За да бъдат спрени, се наложила употребата на оръжие.

Трима военнослужещи на украинските ВМС бяха леко ранени, оказана им бе медицинска помощ. Корабите бяха задържани и доставени в Керч.

Води се наказателно дело за нарушаване на държавната граница на Русия. Москва определи случилото се като провокация, украинските власти въведоха военно положение, а ЕС и НАТО призоваха за деескалация на ситуацията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук