Русия, НАТО

Към този момент няма условия за партньорство между НАТО и Русия. Това е съдържанието на декларацията на Алианса след първия ден на срещата на върха в Брюксел.

„Продължаваме да вярваме, че партньорството между НАТО и Русия, основаващо се на международното право и задължения, включително основополагащия акт Русия-НАТО и Римската декларация, би могло да има стратегическа ценност. Във връзка с настоящите обстоятелства, съжаляваме, че въпреки призивите на съюзниците и международната общност по адрес на Русия да промени курса си, няма условия за такива отношения“, се казва в документа.

Там се посочва още, че НАТО ще продължи „стратегическото обсъждане на евроатлантическата сигурност и нашия подход спрямо Русия“.

Държавните и правителствените глави на 29 страни членки на НАТО призоваха Русия да „изтегли войските си от Молдова, Украйна и Грузия“.

„Потвърждаваме нашата подкрепа за териториалната цялост и суверенитета на Украйна, Грузия и Република Молдова в рамките на техните международно признати граници. Призоваваме Русия да изведе силите, които е разположила в тези три страни без тяхно съгласие“, се казва още в документа.

Лидерите на държавите от НАТО също така призоваха за пълното реализиране на Минските споразумения за урегулиране на конфликта в Украйна, а също така изразиха подкрепа за работата на Нормандския формат и контактната група.

В отговор на декларацията на НАТО руското външно министерство обяви, че Алиансът е „безполезен военен блок“, съобщи агенция „Новости”.

„Засега безполезният военен блок НАТО ни обвинява в провокационни дейности и продължава да скърца със зъби в Брюксел, а ние се готвим да гледаме Световното първенство по футбол“, пише в заявление на министерството на профила му в социалната мрежа „Туитър“.

Горната камара на руския парламент обяви обвиненията на Алианса по отношение на Русия за абсурдни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук