НАТО и Русия могат да възобновят сътрудничеството си на предишното ниво когато Москва „започне да действа в съответствие с международното право”.

Това заяви председателят на Военния комитет на НАТО генерал Петр Павел, по повод влошените отношения между Русия и държавите членки на Алианса заради отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал.

„Искаме да избягваме конфронтацията, но не можем да пренебрегваме това, че Русия нарушава международните норми. Невъзможно е да се върнем към класическото сътрудничество, докато Русия не започне да действа в съответствие с международното право”, цитира думите на генерала чешката медия Aktualne.

Петр Павел подчерта, че НАТО е заинтересована от изграждането на конструктивен диалог с Русия, но ситуацията силно се усложни във връзка с опита за убийство на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Той не обвини директно Москва в съпричастност към инцидента, но изрази увереност, че извършилите атаката ще бъдат заловени.

Генералът отбеляза, че въпреки трудностите в отношенията между алианса и Кремъл, контактите ще продължат. Руски медии припомнят, че през септември миналата година Павел се срещна с началника на генералния щаб на русия генерал Варепий Герасимов, който също така ноди преговори с върховния главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО Къртис Скапароти.

Междувременно в Руската информационна агенция „Новости” се появи информация, че САЩ са обмисляли „още по-жесток” отговор срещу Русия във връзка с участието й в делото „Скрипал“.

Информацията беше цитирана и от „Вашингтон поуст”.

Изданието отбелязва, че съветниците на американския президент Доналд Тръмп са му предложили три възможни варианта, от които той е избрал „средния по жестокост“ – експулсирането на 60-те руски дипломати от САЩ и затварянето на руското консулство в Сиатъл.

„Леката” опция е предвиждала експулсирането на около 30 служители на дипломатическите мисии и запазването на консулството в Сиатъл.

Какво обаче е била „най-жестоката“ ответна мярка, източниците на медиите отказват да разкрият.

Междувременно един от информаторите издава, че тайните служби на САЩ знаят за съществуването на „повече от 40 руски шпиони“ в САЩ, които не са включени в списъците.

Вашингтон обяви намерението си да експулсира 48 служители от руското посолство във Вашингтон и 12 от постоянното представителство на Русия в ООН в Ню Йорк. Освен това американските власти разпоредиха закриването на руското консулство в Сиатъл.

Реакцията на Москва беше аналогична. Министерството на външните работи изгони от Русия 60 американски дипломати и затвори генералното консулство на САЩ в Санкт Петербург.

Действията на САЩ са в знак на солидарност с Великобритания. Много държави и от ЕС, и от НАТО предприеха сходни мерки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!