НАТО ще наблюдава отблизо военните учения на Москва в Беларус и Западна Русия следващия месец. Това обяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Той отправи призив за прозрачност и спазване на международните споразумения. Столтенберг говори пред журналисти в Полша, където е на посещение, за да инспектира командвания от САЩ многонационален батальон в базата Ожиш.

„На срещата миналия месец на Съвета НАТО-Русия, Москва обяви, че ще проведе ученията „Запад 2017″. Ще наблюдаваме отблизо хода на тези учения следващия месец. Всички държави имат право да обучават и тренират своите сили. Но те трябва и да спазват задължението за прозрачност. Затова призовавам Русия да гарантира изпълнението на своите отговорности по силата на договора на ОССЕ. Предсказуемостта и прозрачността са особено важни в условията на увеличена военна активност по нашите граници“, обяви Столтенберг.

НАТО се опасява от големите руски учения толкова близо до границите си, затова разположи 4 многонационални батальона на ротационен принцип в Полша и трите балтийски републики. Те регулярно участват в международни военни учения и маневри в Източна Европа.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!