военна база

НАТО предупреди в понеделник, че все по-агресивното поведение на Китай, включително кибервойната и изграждането на ядрени бойни глави, създава „системни предизвикателства“ за международното право и сигурността”, предаде Би Би Си.

Очаква  да излезе с изявление, описващо поведението на Китай като „системно предизвикателство“ след срещата в Белгия. Генералният секретар Йенс Столтенберг заяви, че тя е „ключов момент“ за алианса.

Според заключителното изявление на срещата, видяно от информационните агенции, „заявените амбиции и напористо поведение на Китай представляват системни предизвикателства пред международния ред, основан на правила, и в областите, свързани със сигурността на Алианса“.

Според документа азиатската държавабързо разширява своя ядрен арсенал, модернизира своята армия по непрозрачен начин и си сътрудничи във военно отношение с Русия.

Съветникът на президента Байдън по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че разговорите в НАТО ще се съсредоточат върху колективната сигурност, включително противопоставянето на Китай и бързото му военно развитие.

„Ние не навлизаме в нова Студена война и Китай не е нашият противник, не е наш враг“, каза Столтенберг пред репортери в централата на НАТО преди срещата на върха.

„Но трябва да се справим заедно, като алианс, с предизвикателствата, които възходът на Китай поставя пред нашата сигурност.“

Китай е една от водещите световни военни и икономически сили, чиято управляваща комунистическа партия е здраво свързана с политиката, ежедневието и голяма част от обществото. НАТО е все по-загрижен за нарастващите военни възможности на страната, които той вижда като заплаха за сигурността и демократичните ценности на своите членове.

Климатичните промени, киберсигурността, Русия и изтеглянето на силите на НАТО от Афганистан също са от темите, които влязоха в дневния ред на срещата на върха.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!