Владимир Путин
на снимката: Президентът на Русия Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин в интервю за NBC News заяви, че не може да гарантира, че лидерът на опозицията Алексей Навални ще напусне затвора жив и отрече да е поръчал опита за покушение срещу руския опозиционер.

Навални, активист и един от най-яростните критици на Путин, се завърна в Русия от Германия през януари, след като се възстанови от отравяне. Той беше задържан малко след пристигането си в Москва и осъден на две години и осем месеца затвор за нарушаване на условията на пробацията, докато е бил лекуван в чужбина.

Първоначално Навални обяви гладна стачка и неговите съюзници твърдят, че той е бил близо до смъртта, преди да прекрати стачката си по съвет на лекарите си.

Запитан дали може да гарантира, че Наванли ​​ще напусне затвора жив, Путин заяви:

„Изхождам от това, че към човека, който споменахте, ще се приложат същите мерки както и към всеки друг”, посочвайки, че подобни решения в тази страна не се вземат от президента и че с него няма да се отнасят по-зле от всеки друг.

В отговор на изказването на руския президент интервюиращият  заявява: „Името му е Алексей Навални. Хората ще отбележат, че вие не гарантирахте, че той ще излезе жив от затвора“.

На това твърдение Путин  казва: „Не ми пука“, добавяйки, че руските власти „нямат традиция“ да убиват когото и да  било.

Американската разузнавателна общност посочи с „голяма увереност“, че федералната служба за сигурност на Русия е използвала нервнопаралитичния агент „Новичок”, за да отрови Навални миналия август. Администрацията на Байдън наложи санкции срещу Русия след тази констатация.

Путин отрече да е участвал в нападението срещу Навални, позиция, която той повтори и пред NBC.

Интервюто с американска медия предшества срещата между Путин и Байдън, която ще се проведе на 16 юни в Женева, Швейцария, на фона на ескалиращото напрежение във връзка с кибератаките на Кремъл.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!