НАТО
Снимка: БТА

НАТО днес започва учение за защита северния си фланг, който неотдавна се разшири с присъединяването на Финландия към алианса, предаде Асошиейтед прес.

В тренировките, които се провеждат в северните райони на Финландия, Норвегия и Швеция, участват 20 000 военнослужещи от 13 страни.

Ръководеното от Норвегия учение „Северен отговор 2024“ ще продължи две седмици, като в него са включени и над 4000 финландски военнослужещи.

„За първи път Финландия ще участва като страна членка на НАТО в учението за колективна отбрана на регионите на алианса“, се казва в изявление на финландската армия.

Финландия, която има 1340-километрова граница с Русия, се присъедини към НАТО през април миналата година, след като десетилетия наред поддържаше политика за неучастие във военни съюзи. Кандидатурата ѝ вече е ратифицирана от всички страни от алианса, а присъединяването на съседна Швеция е на финален етап. Очаква се тя официално да стане 32-рата членка на алианса по-късно този месец.

В „Северен отговор 2024“ участват Белгия, Великобритания, Канада, Дания, Финландия, Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Норвегия, Испания, Швеция и САЩ.

Приблизително половината военнослужещи, участващи в учението, ще изпълняват маневри по суша.

Останалите ще се обучават в морето с над 50 участващи подводници, фрегати, корвети, самолетоносачи и различни амфибийни кораби, както и във въздуха с над 100 изтребителя, транспортни самолети, самолети за морско наблюдение и хеликоптери, съобщи норвежката армия.

„Трябва да сме в състояние да дадем отпор и да спрем всеки, който се опитва да оспори нашите граници, ценности и демокрация“, заяви бригаден генерал Трон Странд от Кралските норвежки военновъздушни сили, командир на Норвежкия център за въздушни операции. „При сегашната ситуация със сигурността в Европа учението е изключително актуално и по-важно от всякога“, добави той.

Новият президент на Финландия Александер Стуб ще инспектира учението заедно с норвежкия премиер Юнас Гар Стьоре в Северна Норвегия на 7 март. Това ще е и първото задгранично пътуване за Стуб, откакто той положи клетва като нов държавен глава на Финландия и неин върховен военен главнокомандващ на 1 март.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук