България, НАТО

Американски изтребители F-15 се приземиха днес в Кампия Турзии, Румъния, за да действат рамо до рамо с домакините си и италианския отряд Eurofighter във военновъздушната база „Михаил Когълничану“ от 18 до 22 декември.

През това време италианските, румънските и американските военновъздушни сили ще летят заедно, за да защитават и охраняват въздушното пространство на съюзниците. Това планирано разполагане е насочено към осигуряване на съюзническо въздушно присъствие в Черноморския регион, укрепване на многонационалните отношения и подобряване на оперативната съвместимост между съюзниците, съобщава официалният сайт на Алианса.

„Допълнителните американски F-15 са добре дошъл актив и ще окажат положително въздействие върху възпирането на съюзническите въздушни сили в региона“, заяви бригаден генерал Джоел Кери, заместник-началник на щаба на Съюзното военновъздушно командване по операциите. „Възможността за бързо разгръщане на съюзнически въздушни средства в подкрепа на НАТО е от жизненоважно значение за нашата готовност и демонстрира гъвкавостта на силите.“

Италианските изтребители Eurofighters в момента осигуряват засилена охрана на въздушното пространство и ще действат от Румъния през следващите три месеца.

От 2014 г. насам Алиансът на НАТО прилага мерки за гарантиране на сигурността с цел осигуряване на сигурността на съюзниците по източния фланг. Един от инструментите в този набор от мерки е концепцията за засилено въздушно наблюдение, която демонстрира солидарността на НАТО, колективната решимост и способността му да адаптира и мащабира отбранителните си мисии и възпиращата си позиция в отговор на променящата се ситуация в областта на сигурността.

Италианците и САЩ са силен поддръжник на мисията на НАТО за засилена охрана на въздушното пространство, която демонстрира съюзническата сплотеност и способност. Разполагането на техните военновъздушни сили в Румъния олицетворява силната оперативна съвместимост и трансатлантическата връзка на Алианса.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук