протест синдикати
Снимка: БТА

Пред парламента се провежда протест под мотото „За повишаване на доходите и запазване на работните места“, организират от двата най-големи синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“.

Исканията на протестиращите са свързани с желанието на синдикатите за активна политика на управляващите по отношение на последствията от социално-икономическата криза в България, обясни синдикалният лидер. Друго от исканията касае желанието на синдикатите за увеличаване на минималната работна заплата поне на 850 лева.

Целта на кампанията, която ще продължи и с други събития на национално и регионално ниво, е съставянето на правителство в рамките на действащия парламент, което да приеме адекватен бюджет спрямо всички действащи кризи на национално ниво, допълват още синдикалистите.

протест синдикати
Снимка: БТА

Заради забрана на служител на МВР да бъде издигнат дрон от протестиращите, който да заснеме проявата, стартът на демонстрацията от 11 часа бе забавен. От синдиката казаха, че това се случва за първи път и подготвят гневно писмо до министерството и до общината заради проблема, в което казват, че ще посочат името на служителя на органите на реда, предаде БНР.

Основното искане на дошлите под лилавите и сините знамена на КНСБ и КТ „Подкрепа“ е за увеличение на доходите още до края на тази година заради натрупаната близо 20-процентна инфлация до момента, както и за бързо приемане на Бюджета за следващата година, в който да се заложи поне 13% ръст на заплатите както в бюджетния сектор, така и в частната сфера. В акцията участват и структурите на КНСБ и „Подкрепа“ от Българското национално радио.

протест синдикати
Снимка: БТА

На трибуната са оратори от различни федерации, синдикати и съюзи, които членуват в КНСБ и КТ „Подкрепа“ и които говорят за проблемите на работещите в различните сфери – от образование и здравеопазване, до транспорта и строителството.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов заяви пред събралите се хора, че в Деня на Свети Мина трябва да се напомни, че българските работещи заслужават да живеят достойно.

протест синдикати
Снимка: БТА

Президентът на КНСБ Пламен Димитров каза, че днес е „предупредителна група“ от над 450 хил. синдикални членове на две конфедерации. Работниците, които представляваме, са 2,5 милиона души. Той обяви, че акцията е „само началото“, а работеща България има готовност да обяви национална ефетивна стачка.

След края на митинга, протестиращите се отправиха на автошествие из ключови столични булеварди, а в 14.00 ч. президентът Румен Радев ще се срещне с лидерите на КНСБ и „Подкрепа“ – Пламен Димитров и Димитър Манолов. Автошествието ще продължи по ключови улици и булеварди, заради което движението ще бъде ограничено, ще има затруднения и в придвижването на градския транспорт.

протест синдикати
Снимка: БТА

Заради протестната акция има сериозни затруднения в движението в столицата, включително и на наземния градски транспорт.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук