Националният съвет на БСП ще обсъди предложението на ГЕРБ за промени в Конституцията, с които да отпадне давността за престъпления при приватизацията.

Преди няколко дни от БСП декларираха, че биха подкрепили проекта, но лидерът им Корнелия Нинова няма да се подпише в папката, връчена ѝ лично от Цветан Цветанов, защото червените искали да бъдат проверени и масовата приватизация и концесиите. Тя призна, че е участвала в приватизацията, като обяви, че не се притеснява от проверки.

От ГЕРБ предлагат за отпадане на давността за престъпления при приватизацонни сделки, сключени от 1992 година до наши дни. В момента съществува 10 годишна давност за престъпленията, извършени по време на приватизацията, като след този срок разследванията се прекратяват. За да се приемат промените в Конституцията е нужно квалифицирано мнозинство от 3/4 от гласовете на народните представители или 180 гласа. ГЕРБ и останалите партии без БСП обаче събират едва 159 гласа. Тоест подкрепата на социалистите ще бъде решаваща. Ако при първото гласуване не се съберат 180 гласа, но „за“ са повече от 2/3 от депутатите, предложението ще се разгледа отново след два до пет месеца. Тогава вече за приемането му ще са нужни над 160 депутатски гласа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!