Микре

Продължава изясняването на причините за тежката катастрофа край ловешкото село Микре, при която в петък загинаха 9 души, а 19 бяха ранени.

Травмите на пострадалите обаче – лицево-челюстни наранявания и множество счупвания, говорят за вероятна липса на предпазни колани, коментира Владимир Тодоров председателят на Асоциацията на пострадали при катастрофи пред BTV.

„Една част от автобусите не разполагат с предпазни колани, а в тези, които имат, коланите често не се ползват. Много подценяваме коланите. И докато на предните седалки на леките автомобили употребата им е 90%, на задните неупотребата им е 80%”, посочи още той.

И двете превозни средства имат тахошайби, по които може да се установи каква е била скоростта при момента на удара, посочи още Тодоров.

Трудно е да се коментират причините за тежката катастрофа в момента – може да е била свързана с пътя, с превозното средство, да е по вина на някой от водачите, вероятно на автобуса, или пък да е свързана с моментното му състояние, коментира пък експертът Алекси Стратиев, бивш директор на КАТ.

Ловеч е областта с най-тежка пътно-транспортна обстановка в страната – над 190 загинали на 1 млн. души, докато в София са 40 на 1 млн., отбеляза Стратиев.

В същото време състоянието на една от пострадалите при катастрофата продължава да бъде много тежко. Трима от ранените при инцидента, които получиха най-сериозни травми, още снощи бяха преместени във Военномедицинската академия в София. Настанените във ВМА са две жени и един мъж.

Най-тежко пострадалата жена е стабилизирана, но за нея все още има значителен риск. Тя е с много сериозни травми по черепа и много счупвания по тялото, обявиха от болницата.

Останалите двама са в стабилно състояние, но с много счупвания, предстоят им много операции.

Припомняме, че в буса, участник в катастрофата, са пътували хора от Центъра за социална рехабилитация и интеграция за незрящи в Перник, които се връщали от обучение в Дряново

Състоянието на деветимата пострадали, настанени в Ловешката болница, е също стабилно.

Свързани статии:

Пътят-убиец край с. Микре отново взе жертви (СНИМКИ)

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук