Алексей Навални
На снимката: Алексей Навални

Руската прокуратура поиска днес от съда да премести Алексей Навални в затвор със строг режим, където да излежава поискано от обвинението удължаване с 13 години на присъдата му, предаде Ройтерс.

Руският опозиционер Навални вече излежава присъда от две и половина години в затвор източно от Москва. Той бе признат за виновен в нарушаване на изискванията на условна присъда по дело за измама, което по думите му е политически мотивирано.

Препечатваме речта му: 

„… Ненавиждам властта ви и презирам съдебната ви система. Защото е невъзможно да не се презира. Не ви ли е унизително, да се представяте за съдии и прокурори, а в крайна сметка става дума за това, че вие предавате онова, което са ви казали по телефона? Много бих дал да мога да прочета мислите Ви, Ваша чест. Защо смятате, че тази безнаказаност е вечна?

Ако смятате, че ще се изплаша или че вие ще изплашите всички, като прекрасната Марина Овсянникова, която не само се появи (изненадващо по време на новините на ОРТ), но беше записала и видео, с което ни каза главното – действайте.

Не може да тикнете в затвора всички. Даже и 113 години да ми дадете – няма да уплашите нито мен, нито другите като мен. Русия е голяма, има много хора и не всички са готови да предадат своето бъдеще и бъдещето на децата си така страхливо, както го правите вие… Мантрата за разпада на нашата страна става все по-вероятна. Там има просто група побъркани безумни дядовци. Не им е жал за никого и за нищо. И не на последно място не им е жал за нашата страна. Тяхната родина е швейцарската сметка. И каквото и да смятат за патриотизъм – това е мит. И това е гигантската заплаха за нас. Какво трябва да се прави е ясно в крайна сметка. Дългът на всеки човек сега е да се бори с войната.

Казано е: славата божия принадлежи на миротворците. Много по-добре е да бъдеш свободен божи човек отколкото путински слуга, когото дяволите ще го изпържат в ада.“

Понастоящем Навални е в затвор с общ режим в град Покров, Владимирска област. Прокуратурата е поискала от съда в московския район Лефортово да осъди Навални на допълнителни 13 години затвор под строг режим, две години ограничаване на свободата му и глоба 1,2 милиона рубли или около 9830 евро).

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук