Навални
Алексей Навални със семейството си, след като излезе от кома /снимка: Инстаграм/

Руският опозиционен лидер Алексей Навални заяви в понеделник, че западните лаборатории са открили следи от нервния агент „Новичок“ в и върху тялото му и поиска от Москва да му върне дрехите.

Навални, който се възстановява в клиниката „Шарите“ в Берлин, колабира по време на полет от Сибир към Москва на 20 август. Той прекара два дни в болница в Русия, преди да бъде прехвърлен със самолет за Германия.

„Две независими лаборатории във Франция и Швеция и специализираната лаборатория на Бундесвера потвърдиха присъствието на „Новичок“ в и върху тялото ми“, каза той в първата си публикация в блога, след като излезе от кома.

Той отбеляза, че Русия все още не е започнала разследване и че руските токшоута предполагат, че служителите на западните разузнавателни служби или собствените му сътрудници са извършили атаката.

„Не очаквах нищо друго“, пише той.

Той също така поиска от руските власти да върнат дрехите му, които бяха свалени, преди той да бъде откаран в Германия „напълно гол“, заявявайки, че те са важни доказателства.

„Като се има предвид, че „Новичок“ е открит в тялото ми и е много вероятно отравяне чрез физически контакт, дрехите ми са много важно доказателство – пише той – Искам дрехите ми да бъдат внимателно опаковани в найлонова торбичка и да ми бъдат върнати.“

В отделна публикация в Instagram той публикува снимка със съпругата си Юлия, казвайки, че помни малко от болестта си, но че тя е помогнала за възстановяването му.

„Сега определено знам от опит: любовта лекува и ви връща към живота – каза Навални – Юлия, ти ме спаси и остави това да попадне в учебниците по невробиология.“

Русия иска Навални да бъде разпитан

Главната прокуратура на Русия иска да разпита Алексей Навални и да разбере подробности за пътуването му до Новосибирск и Томск, съобщи РТ. Надзорният орган, заедно с транспортната полиция, са изпратили искането до германското Министерство на правосъдието.

Разследващите възнамеряват да проверят версията за отравянето на руснака и да разберат от първа ръка подробности за здравето му.

Служителите на Главната прокуратура искат да разберат кой е планирал командировката на Навални и кой го е придружавал по време на пътуването – от момента на заминаването от Москва до хоспитализацията в Омск. Отделът също се интересува защо, докато е бил в Томск, е сменил хотелските стаи.

В допълнение бяха поискани резултатите от анализите и токсикологичните изследвания от германските експерти. Планира се Навални да бъде разпитан в Германия, съобщава РИА „Новости“.

Министерството на правосъдието на ФРГ е получило документа с изискването за разпит и го проучва.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!