Алексей Навални
На снимката: Алексей Навални по време на престоя му в болницата в Берлин

Руският опозиционер Алексей Навални призова днес ЕС да наложи конкретни икономически санкции срещу олигарсите около президента Владимир Путин, съобщи АФП. Пред евродепутатите той заяви, че „няма смисъл да бъдат санкционирани полковници или генерали, или хора, които не пътуват много”.

Според него руските служители и военни офицери, които традиционно попадат под ударите на санкциите, нямат много имоти или банкови сметки в Европа. Вместо това Брюксел трябва да насочи вниманието си към вътрешния кръг на богатите магнати на Путин с яхти и инвестиции в ЕС.

Западните държави стигнаха до заключението, че Навални е отровен с „Новичок“ – бойно отровно вещество, която несвързани с държавните структури лица трудно биха могли да си набавят.

След лечението му в берлинската болница „Шарите” и започналото разследване, напрежението между Москва и европейските столици, особено Берлин, се засили.

ЕС наложи забрана за влизане и замразяване на банковите сметки на шест лица, заподозрени че имат отношение към случая с отравянето, включително директора на руското разузнаване.

Според Навални е грешка да се търси политически мотив в действията на Москва, като опозиционерът се аргументира, че московският елит просто се интересува от парите.

„Руската държава трябва да се третира като група престъпници, временно превзели властта“, каза той и призова Европа да подкрепи руския народ.

Навални призова Брюксел да отхвърли резултата от руските парламентарни избори догодина, които според него със сигурност ще бъдат фалшифицирани.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!