Критикът на Кремъл Алексей Навални, който беше арестуван при завръщането си в Русия миналия уикенд, публикува данни за разследване относно разкошен имот край Черно море, за който твърди, че е собственост на президента Владимир Путин.

Алексей Навални
на снимката: Алексей Навални

Разследването, публикувано в блога на опозиционната фигура с придружаващ го двучасов видеоклип в YouTube, записан преди завръщането му в Русия, твърди, че имотът струва 1,35 млрд. долара и е платен „с най-големия подкуп в историята“.

В доклада се твърди, че имотът, разположен по южното черноморско крайбрежие на Русия, е 39 пъти по-голям от Монако и разполага с казино на площ от 17 691 метра, заедно с ледена пързалка и лозя.

Разследването твърди, че руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) притежава около 7 000 хектара земя около имота и че комплексът е финансиран от близките съюзници на Путин, между които Игор Сечин, шеф на руския петролен гигант „Роснефт“, и магнатът милиардер Генадий Тимченко.

„Това е отделна държава в Русия. И в тази държава има един и незаменим цар – Путин“, казва Навални.

Разследването беше публикувано ден след като Навални, който беше задържан след завръщането си от Германия за първи път, откакто беше отровен с нервно-паралитичния агент „Новичок“ през август, беше осъден на 30 дни затвор. 44-годишният участник в борбата с корупцията казва, че Путин е поръчал отравянето му, твърдение, което Кремъл многократно отрича.

На 2 февруари съдът ще започне обсъждане дали условна присъда от три години и шест месеца, която Навални получи през 2014 г. за обвинения в измами, трябва да бъде превърната в затвор.

Според видеото в разкошния дворец има цяла театър

В понеделник противникът на Кремъл призова своите привърженици да излязат на улицата в отговор на ареста му, а съюзниците му планират митинги в Москва и в градовете в цялата страна в събота.

Новото разследване, което завършва с призив към руснаците да се изправят срещу властите, повтаря видеоклип от YouTube от 2017 г., в който Навални обвини тогавашния премиер Дмитрий Медведев, че контролира империя от луксозни имоти. Това разследване предизвика мащабни протести на опозицията.

Съществуването на имота в Черно море и връзките му с Путин за първи път стана известно през 2010 г., когато бизнесменът, подал сигнала, Сергей Колесников, го описа в публично писмо до Медведев.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков днес отхвърли твърденията в коментари за държавната информационна агенция РИА Новости, като ги нарече „неверни“.

Видеото, придружаващо разследването на Навални, събра 3 милиона гледания през първите два часа след публикуването му днес.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!