Наполеон

Ръкопис, съдържащ разказ на Наполеон Бонапарт за неговата победа в битката при Аустерлиц, който той диктува в изгнание на остров Света Елена, ще бъде обявен на търг в Париж по-късно този месец.

Ръкописът от 74 страници, продиктуван на неговия лоялен адютант генерал Анри-Гатиен Бертран, съдържа няколко корекции, направени от самия император, който е зачеркнал думи и е добавил забележки в полетата.

Разказът на Наполеон за сблъсъка на „трима императори“ от 1805 г. с руско-австрийските сили, който се смята за най-голямата му военна победа, превежда читателите през подготовката за битката, самата битка и се допълва от боен план, изготвен от Бертран.

Търгът е в началото на година, отбелязваща двестагодишнината от смъртта на Наполеон. Ръкописът се предлага с ориентировъчна цена от един милион евро и ще бъде изложен от 27 до 30 януари в парижката галерия „Arts et autographes“.

Собственикът на галерията Жан-Еманюел Ро, колекционер на френски императорски сувенири, намерил ръкописа сред множество документи, принадлежащи на наследниците на Бертран.

„Това е най-страхотният документ за френската история, който можете да намерите в частна колекция“, каза той.

Дъщеря му Ализе, която проучила подробно ръкописа, заяви, че това е „разкрасен разказ за битката“.

В рамките на около девет часа на 2 декември 1805 г. около 75 000 войници от армията на Наполеон са победили по-голямата руско-австрийска армия в Аустерлиц, в тогавашната Австрийска империя. Наполеон подробно описва всички тактики, използвани, за да се опита да накара противниците му да повярват, че френските сили са слаби. Неговият екзалтиран разказ тръби за героизма на французите, от войник до офицер, и твърди, че дори ранени войниците са подкрепяли императора.

Продажбата е част от панаира на изкуствата „BRAFA in the Galleries“, който се провежда в 126 галерии в 13 държави от 27 до 31 януари. Колекционерите могат да разгледат ръкописа лично или през интернет.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук