Русия
на снимката: Алексей Навални

Критикът на Кремъл Алексей Навални ще отпътува от Германия обратно за Русия на 17 януари, съобщава чрез профила си във Фейсбук.

Алексей Навални заяви чрез профила си във Фейбук, че вероятно вече е възстановил здравето си и че е време да се завърне в Русия, въпреки заплахата от съдебно преследване в родината си.

Оцелях. И сега Путин, който поръча убийството ми, се смее на целия си бункер и казва на слугите си да направят всичко, за да не се върна.

„Слугите действат както обикновено: те измислят нови наказателни дела срещу мен.

Но какво правят там не ме интересува много. Русия е моята страна, Москва е моят град, липсват ми“, пише той.

Возвращаюсь домой

Когда я только вышел из больницы, я делал такое упражнение. Самое сложное для меня. Надо стоять,…

Публикувахте от Алексей Навальный в Сряда, 13 януари 2021 г.

 

Той загуби съзнание на 20 август в самолет, летящ от Томск до Москва. След спешно кацане в Омск той бе хоспитализиран и два дни по-късно  откаран за лечение в клиниката „Шарите“ в Берлин. Руснакът беше в изкуствена кома 19 дни. По искане на клиниката, експерти от специалната лаборатория на Бундесвера извършиха токсикологичен анализ на проби, взети от Навални, и откриха в тях следи от веществото „Новичок“.

Лаборатории в Швеция и Франция, както и експерти от Организацията за забрана на химическото оръжие, стигнаха до подобни заключения независимо един от друг. Руските власти отричат всички твърдения за участие в атентата срещу опозицията. ЕС и Великобритания наложиха санкции на 15 октомври за отравяне на Навални. В отговор Москва обяви въвеждането на контрамерки по отношение на ръководния персонал на апарата на лидерите на ФРГ и Франция. През ноември над 50 държави-членки на ОЗХО призоваха Русия да разследва отравянето на политици.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!