Предстоящите парламентарни избори ще са най-важните от началото на прехода. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на парламентарната група в началото на последната сесия на 44-ото Народното събрание.

„Предстоят най-важните избори от 89-та година насам. От тях ще зависи дали и за колко време ще се справим с кризата, създадена от ГЕРБ. Как и за колко време ще се справим с вируса ГЕРБ, който руши демокрацията в България“, заяви Карадайъ.

По думите му демокрацията е в упадък, а напрежението в обществото расте. Той посочи, че след изборите новите управляващи ще имат много трудна задача – от една страна изцеление от коронавируса, а от друга – изцеление на обществото и неговото обединение.

„Когато дойде на власт, ГЕРБ наследи 8 млрд. лева фискален резерв. В края на първия си мандат, ГЕРБ натрупа 8 млрд. дълг. След още два мандата кризите се задълбочават, междуинституционалната война разрушава държавността, демокрацията е в упадък, икономиката е в колапс, доверието в бизнесклимата тотално е разрушено, напрежението в обществото расте, разделението се задълбочава. Като включим и COVID-кризата, трябва да кажем, че тя направи по-видимо истинското положение на нещата, особено в нереформираната здравна система“, разкритикува управляващите Мустафа Карадайъ.

Според лидера на ДПС през изминалата година управляващите ще бъдат запомнени с „безразборното харчене“, както и с приетият бюджет „за предизборни цели“. В по-голямата си част законодателството през последните години е част от един общ хаос, смята Карадайъ.

Критиките си ДПС насочи и към поправките в Изборния кодекс, които, според тях са част от тясно партийни интереси и които ще доведат до политическа нестабилност след вота, включително и до парламентарна криза.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!