ваксина коронавирус

Хората, които са ваксинирани също могат да бъдат преносители на коронавируса. Това заяви пред bTV вирусологът проф. Радка Аргирова. Поставянето на ваксината защитава човека, който е имунизиран, но не го прави безопасен за хората около него. Затова е необходимо да се ваксинират все повече хора, за да има ефект. Ако това са единици вирусът ще продължи да циркулира.

По думите й  ще е необходима поне една година за отшумяване на заразата и сваляне на маските. Проф. Аргирова заяви, че е била сред имунизираните, като очаква и втората доза от ваксината.

„Колкото по-малко хора се ваксинират, толкова по-трудно ще преминем към нормалния живот. Трябва да има засилена кампания. Аз се ваксинирах. Сега съм в този период, в който трябва особено да се пазя да не се заразя. На 27-и ми е втората доза“, каза още специалистът.

По думите й защитата, която ваксината ще й даде, ще е минимум 1 година. Проф. Аргирова посочи, че дори има очаквания, че защитата ще трае 3 години, но още не е доказано.

Според вирусолога местата, в които има най-голяма опасност от разпространение на вируса са училищата и моловете. Проф. Аргирова обаче не очаква да се повторят данните от края на октомври и ноември.

Аргирова потвърди, че и у нас се проверява за други варианти на COVID-19, но резултатите още не са готови. Според вирусолога е напълно нормално и у нас да има нови мутации.

Относно изборите проф. Аргирова заяви, че консултациите при президента, на които и тя присъства са били ползотворни. Според вирусолага трябва да се вземат конкретни мерки за гласуването на карантинираните и защита на членовете на избирателните комисии.

„Аз не съм съгласна да се пуснат за 2-3 часа карантинираните да се пуснат да гласуват. Поне 1 месец преди датата за изборите би трябвало хората, които ще осъществят гласуването по места, трябва да бъдат ваксинирани. Аз считам, че те дори трябва да бъдат проверени за антитела“, коментира още проф. Аргирова.

Междувременно днес пристига първата доставка от 2400 дози на ваксината срещу COVID-19, произведена от Moderna.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!