google

Google Maps има множество функции за навигация и неслучайно е едно от най-добрите приложения в своя клас, да не кажем и най-доброто.

През годините Google добави много функционалности, като днес Maps (в някои градове) дори знае подходящите ленти за престрояване, кои кръстовища са със светофари и др.

Компанията е разработила нова идея, като вече е подала документи за патентоването ѝ. И тя ще позволи на Google Maps да преценява каква е подходящата скорост, с която да шофираме.

Основната идея на концепцията е, че така ще се направи опит да се избягват задръстванията. Също така чрез нея ще може да се намали вероятността за създаването на т.нар. „призрачен трафик“.

Това е феноменът, при който понякога се образува задръстване на пътя, без да има видима причина. Няма катастрофа, няма светофар или друг проблем, но има задръстване. Този феномен се получава, когато някой намали твърде рязко, но не спре.

Тестовете на учените показват, че след това всички останали автомобили зад първия намалят все повече и впоследствие някои дори спират за кратко. Така се образува и задръстване, ако трафикът е по-натоварен.

Google Maps ще използва факта, че е инсталиран на милиарди устройства, които и в момента споделят информация за трафика. Нов алгоритъм ще може да следи скоростта на движение на автомобилите по един и същи път и ако засече внезапно намаляване на скоростта без причина, ще преизчислява препоръчителната скорост за всички останали.

За шофьора това ще е видимо с число и с цвят за по-лесно ориентиране. Така колите ще могат да намалят малко, но без да се стигне до спиране и образуване на задръстване. Разбира се, за да сработи всичко това, има един много важен фактор – шофьорът да се съобрази със съвета на приложението, а не да го пренебрегне. И да си е включил навигацията, естествено.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук