Всяка религия и култура има свои специфични традиции и обичаи, някои от които може да изглеждат странни за останалия свят, но са напълно смислени за вярващите. И докато част от тези странни практики са мирни и тихи, има други, изключително болезнени и брутални, от които човек настръхва. Ето някои от най-стряскащите:

Гарудан Туукам – Северна Индия

Познат още като „орловото висене“, този обичай е практика от Керала. Вярващи, облечени като птицата Гаруда, биват прободени с остри метални куки през кожата и провесвани „като орли“ към колесницата на бога Вишну. В състава на процесия ги разкарват из града.

Церемонията Окипа – Северна Дакота

Бруталната и мъчителна индианска церемония е предназначена да докаже смелост и издържливост в търсене на одобрение от духовете. Млади мъже са пробождани през кожата и провесвани от дървено скеле, докато припаднат. Церемонията днес не се практикува, слава Богу.

Слънчевият танц – Северна Америка

Този ритуал на индианците започва с четиридневно постене, след което определеният за жертвоприношение влиза в свещения кръг, където през гръдния кош бива набучен на шиш, завързан за пилон, наречен Дървото на живота. Тази страхотия и до днес се практикува тайно.

Самобичуване

Това е малко бледо в сравнение със Слънчевия танц, но изглежда гадно. На отбелязването на Деня на Ашура, мюсюлмани – шиити от цял свят се самобичуват с метални вериги с прикрепени остри предмети, например ножове, за да оплакват смъртта на внука на Мохамед – имам Хюсеин.

Ядене на мъртъвци

Народът яномами от Амазония смята, че смъртта е неприроден феномен. Те ядат прах от изгорените тела на мъртъвците, смесен с банани. Така вярват, че починалият живее вечно сред живите.

Тибетско поднебесно погребение

Това си е просто легално предоставяне на телата на починалите обикновени хора на лешоядите. Тибетците вярват, че тези птици са ангелоподобни персонификации, които ще вземат душата на умрелия.

Пилене на зъбите с груби инструменти без упойка

Индонезийско племе намира жените с подострени зъби за адски красиви и секси и те си плащат за това. Пиленето става с груби инструменти и без никаква анестезия. След процедурата разкрасените дами получават зелени бананаи, за да се притъпи болката. Племето вярва и че подострянето на зъбите крепи баланса между душата и тялото.

Гол-Булнап

Това е обичай от Вануату, при който мъжете се вързват за глезените с връз и скачат с главата надолу от импровизирана „кула“ в стил бънджи. Ритуалът цели да измоли от боговете изобилна реколта и доказва мъжество. Като стане грешка, главата я посреща първа със съответните последици. Впрочем именно обичаят Гол е вдъхнвил модерното бънджи.

Налюспване

Практикуван от племето чамбри в Папуа-Нова Гвинея, този ритуал е инициация /официално посвецаване на момчето в мъжественост/. При него кожата се боде, реже и наранява, за да изглежда като люспи на крокодил.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук