Миналата година името на Джей Пол Гети беше в устата на целия свят. Причината – филмът, който направиха за живота му. В главната роля трябваше да бъде Кевин Спейси, но заради скандала със сексуалния тормоз, той беше сменен.

Лентата „Всички пари на света” разказват поучителната история за алчността и скъперничеството.

Ето част от нея:

КАК ЗАБОГАТЯВА ГЕТИ?

През XX век бащата на Гети – Джордж бил петролен магнат. След като се преместил в Северна Америка, Джордж започнал да работи като адвокат, докато не стигнал до петролния бизнес, инвестирайки парите на Жан Пол Гети в петролни кладенци (1906г.)

Джон Пол Гети

Но преди това той се записал в Калифорнийския университет, по-късно получил диплома от Оксфорд по икономика и политически науки. Докато се обучавал, работел по петролните полета на Оклахома, за да разбере как по-добре да инвестира парите си.

Това му се отплатило по-късно – през 1910г. Гети спечелил първия си милион.

До 1920г. той бил пълноправен бизнесмен в Оклахома, а през следващото десетилетие той прибавил още 3 милиона долара към сметката си.

ЛИЧНИЯТ МУ ЖИВОТ

Успехът му респективно предизвикал сериозно женско внимание. Затова Гети се женил 3 пъти. Неговият баща бил силно разтревожен от раздразнителната му природа и затова му оставил съвсем малка част от богатството си (10 милиона) след смъртта му.

Джон Пол Гети

Не че това имало значение – по това време Гети бил мултимилионер.

Точно преди смъртта си Джордж (бащата на Гети), през 1930г., казал, че безразсъдството, нестабилността и манията на сина му в крайна сметка ще доведат до погрома му.

И все пак проницателните инвестиционни и бизнес умения на Гети му помогнали да забогатее още повече. Той преодолял финансовата буря на Голямата депресия и придобил няколко петролни компании. Бизнесът му се разраствал с голяма скорост.

ХАЗАРТЪТ

Джордж Гети може би е бил прав за способностите на сина му да потопи компанията, но късметът бил на страната на младия Гети. През 1949г. бизнесменът платил почти 10 милиона долара в брой на основателя на Саудитска Арабия Абдул Азиз бин Сауд за придобиване на права върху парцел земя, където никога преди не бил откриван петрол.

Джон Пол Гети

Залогът бил голям и по всичко изглеждало, че този път Гети се е провалил. Той инвестирал 30 милиона долара за четири години в търсене на „черно злато”, но без успешно. И така до 1953г., когато петролът потекъл, а с него и парите.

Успехът му в Саудитска Арабия го направил най-богатия човек на земята. Той притежавал контролния пакет акции в над 200 компании, богатството му се оценявало на 4 милиарда долара.

ОТВЛИЧАНЕТО НА ДЖОН ПОЛ ГЕТИ III

В Рим една Калабрийска престъпна група отвлякла 16-годишния внук на Гети и поискала 17 милиона долара откуп. Реакцията на майката и бащата на момчето била нормална – решили, че ще платят, но за целта поискали пари от дядото. Старият Гети отказал.

Джон Пол Гети

Той твърдял, че има още внуци, които биха станали потенциални мишени на похитители, само и само, за да му искат пари.

„Ако сега дам 1 пени, ще имам 14 отвлечени внуци”, казал дядото.

Четири месеца след похищението, заедно с вестника, пристигнали коса и човешко ухо. Пакетът бил изпратен преди три седмици, но италианските пощи се забавили. Към него имало бележка: „Това е ухото на Пол. Ако не получим парите в рамките на 10 дни, ще получите и другото ухо. С други думи – ще го получавате на малки парченца”.

Джон Пол Гети
на снимката: Джон Пол Гети III – внукът на милиардера

Похитителите намали и сумата, която искали за момчето – 3,2 милиона долара.

И това била прекалено висока цена за Гети. Той отказал да плати повече от 2,2 милиона и то не на похитителите. Отпуснал тези пари на сина си и жена му, с 4% лихва!

Внукът на милиардера бил освободен. Когато се обадил на дядо си, за да му благодари, старият Гети отказал да говори с него.

Джон Пол Гети

Джей Гети умрял през 1976г. – три години след отвличането, на 83 години. Сам.

Внукът му Джон Пол Гети III почина през 2011г. на 54-годишна възраст. Според близки в последно време състоянието на богаташа било тежко. Той живя в инвалидна количка от 1981 г. насам, парализиран след тежък инсулт.

Джон Пол Гети
на снимката: Джон Пол Гети III – внукът на милиардера
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!