На снимката: агитационен материал на националистите с лика на С. Бандера

Професионален агент на Хитлер е бил Степан Бандера, смятан за национален герой на днешна Украйна. Това показват разсекретени архивни документи на американското разузнаване за Бандера. Агентурното му им е било „Консул 2“. В документите накратко се разкрива дейността на украинските националисти и престъпленията, които са извършили. Лидерът на Организацията на украинските националисти (ОУН) е посочен като агент на Хитлер. Отбелязва се също, че за петте седмици на съществуването на „държавата“ на Бандера са избити 5000 украинци, 15 хил. евреи и няколко хиляди поляци.

Разсекретените документи страшно се харесаха на руската пропаганда, която обича да изтъква престъпленията на нацистите и техните сподвижници, но се затваря очите за безобразията на комунистите.

„В Украйна вдигат паметници на Бандера – агент на Хитлер. При това Министерството на външните работи на Украйна настоява, че всяка страна „има право на свои герои“. Няма, ако става дума за сподвижници на нацистите. Киев е време да разбере, че с такива „герои“ Украйна може да бъде само отхвърлена държава“, написа в Туитър руският сенатор Алекесй Пушков.

„Героят на съвременна Украйна е професионален агент на Хитлер, нацист, престъпник. Колко пъти сме говорили за това преди публикуването на тези материали и колко пъти цинично и нахално украински лидери са отричали очевидното! Какво друго трябва да се случи на планетата Земя, така че хората да спрат да издевателстват над историята, паметта на предците, здравият разум?“, написа говорителката на руското Външно министерство Мария Захарова в профила си във „Фейсбук“.

Снимка: 24smi.org

Бандера е бил водач на ОУН и на Украинската въстаническа армия (УПВ), извършила много престъпления, включително Волинското клане – масовото избиване на полското население през 1943 г. Хиляди украинци, които отказали да сътрудничат на националистите, били зверски избити. Освен това Бандера участвал в сраженията срещу СССР на страната на Нацистка Германия.

След войната Бандера продължил дейността си в ОУН, чиято централа се е намирала в Западна Германия. Ръководел дейността й, както и на УПА в СССР. По време на Студената война украинските националисти активно са използвани от разузнавателните агенции на западните страни в борбата срещу Съветския съюз.

Смята се, че Бандера е бил отровен от агент на КГБ на 15 октомври 1959 г. в Мюнхен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!