вълк
Снимката е илюстративна

Най-големият вълк, който бе отстрелян у нас, вече е препариран. Хищникът бе превърнат в ловен трофей от прочут майстор в Стара Загора. Той вече ще краси механата на ловеца, който го повали, Слави Славов.

„Да, доста ефектно се получи трофеят“, призна ловецът през „България Днес“. Вълкът дълго време тормози домашните животни на Слави и дори изяжда негова крава край град Маджарово в Източните Родопи. Така една вечер той го причаква и успява да го отстреля. Хищното животно се оказва цели 55 килограма.

„Аз съм 180 см висок и 120 килограма, а

този вълк беше по-голям от мен.

Той е много хитро животно. Не е лесно изобщо да го видиш, особено пък да го отстреляш. Занимавам се с отглеждане на животни, имам много крави. Отидох да издирвам една бременна крава, която всеки момент трябваше да се отели, но липсваше. Търсех кравата там където я бях видял за последно. Открих я, но наполовина изядена. Интересното е, че до трупа й живо и здраво беше теленцето. Тя го бе родила и скрила някъде в храстите, а след това вълците са я хванали нея, но не са открили бебето й“, разказва за удивителната случка Слави.

Неговата ферма се намира в района на втория най-малък град в България – Маджарово, Хасковско. След инцидента с добитъка му той решава да устрои хайка за вълци.

„Отидох на втората вечер да чакам хищниците. Знаех, че те ще се върнат да се донахранят, въпреки че бяха изяли доста от кравата. Застанах на смрачаване на разстояние около 120 метра и зачаках. Мина около час и половина и вече настана пълна тъмнина. По едно време чух, че нещо идва. Оказаха се моите кучета, те са много големи от породата кангал – турски овчарски кучета. Мина още час-два и отново чух някакво боричкане встрани. Помислих, че други кучета са дошли и са се сдавили с моите. Бях насочил термокамерата към трупа на кравата, но я завъртях встрани и

видях как кучетата ми се борят с три вълка.

Прицелих се в най-големия, в алфа мъжкаря. Докато се борят, беше трудно, но изчаках подходящия момент и гръмнах. С първия изстрел го повалих на място. Заредих за втори път, но кучетата вече разгониха другите вълци и те избягаха“, с вълнение си спомня за успешния лов Славов.

„Вълкът се оказа цели 55 килограма. Реших да препарирам целия трофей при един доказан професор в Стара Загора. Когато го видя, той каза, че никога досега не е виждал толкова голям вълк. Това със сигурност е най-едрият хищник, който съм повалял. Имам към 20 вълка на сметката си. Труден лов е това. Стоиш по 12 часа и не мърдаш, защото вълкът те усеща. Вълците ни създават проблеми от години с животните. Отглеждаме ги свободно в пасищата. Има ферми с по над 1000 животни. Затова се навъртат доста хищници при нас“, обяснява майсторът на пушката.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук