Историята на човечеството е пълна с мистерии, които стимулират въображението и привличат неудържимо изследоветелите. Въпреки това много от тях си остават неразрешени и представляват предизвикателство и за следващите поколения. Ето някои от най-впечатляващите неразрешени загадки.

Ронгоронго

На тайнствените Великденски острови, където са издигнати статуите моаи, е открит надпис от непознати глифове, наречен ронгоронго. Те никога не са били дешифрирани, мака, че може да съдържат ключа към разбирането на смисъла на гигантските статуи, пръснати из острова.

Звукът от Таос

В малкия град Таос, Ню Мексико, се чува едно странно жужене, идващо от хоризонта, което може да се сравни със звука от отдалечен дизелов мотор. Въпреки че може да се чуе с невъоръжено ухо, най-различните опитани средства за регистриране на звуци не могат да го уловят. До ден днешен още никой не знае какво поражда този звук.

Джак Изкормвача

Името на Джак Изкормвача е чувано често в много представления и филми  и обозначава сериен убиец, който е взел живота на 11 жени в Източен Лондон в края на 1800 година, но никога не бе идентифициран. Повечето жертви са проститутки, чийто тела са осакатявани до неузнаваемост, а гърлата – прерязвани.

Писмата на убиеца Зодиак

През 60-те и 70-те години на миналия век в района на залива на Сан Франсиско върлува убиец, познат под прозвището Зодиак заради объркващите писма, които е пращал на полицията и пресата. Те се четири и въпреки че едно то тях бе разкодирано и съдържало много притеснителни послания, останалите остават неразгадани досега, както и самоличността на Зодиак.

Чудовището от Лох Нес

От векове хората слушат за чудовището от шотландското езеро Лох Нес, което вълнува умовете повече от всяко друго тайнствено същество. През годините е имало много свидетелства за срещи с него, а неясните снимки и кадри с него са проверявани отново и отново, като се потвърди, че ако то съществува, е някакъв вид морска змия или наследник на динозаврите. дори и днес много хора продължават да твърдят, че това животно е истинско.

Бигфут /Голямата стъпка/

Известен и като саскуоч, Голямата стъпка е същество, живеещо в снежните планински райони на САЩ и Канада. първоначално може да бъде объркано с горила, но осанката му се приближава повече до човешката.

Стоунхендж

Това е впечатляваща структура заради големите камъни, положени едни върху други, и все пак загадката е не кака е построен, а защо.

Отсечените стъпала по бреговете на Британска Колумбия

Често се случва тела да бъдат изхвърляни на брега, но на един плаж в Британска Колумбия през последните няколко години упорито и зловещо продължават да изплуват отсечени човешки стъпала, обути в обувки, пораждайки много догадки за произхода си, оставащ загадка. От 2007 до началото на 2019 година са изплували 15 от тези зловещи находки.

Сигналът „Уау!“

Докато Джери Еман работил за проекта SETI /търсене на извънземен разум/ в обсерватория в Охайо, не очаквал, че ще улови радиосигнал, който вероятно идва от дълбокия космос. Той е хванал 72-секунден сигнал от съзвездието Стрелец и никога повече не успял да улови нещо подобно. До ден днешен никой не е сигурен за произхода на сигнала. Името му произлиза от възклицанието на изненада „Уау!“, което Джери написал в полето на принтираното изображение на сигнала.

Гигантските рисунки на платото Наска

Цивилизацията Наска е създала едни от най-впечатляващите геоглифи на земната повърхност. Те включват паяци, маймуни, акули, косатки и цветя, прецизността в изобразяването на които е невероятна, като се има предвид, че насканите не са имали начин да проверят работата си от въздуха /или са имали?/.

Алуминиевият клин от Аюд

През далечната 1974 година група румънски работници откриха в пясъчна падина три различни обекта. Два от тях са кости от праисторически слон, датирани отпреди 2,5 милиона години. Третият предмет обаче е алуминиев клин, намерен заедно с древните кости. Находката обърка повечето учени, тъй като алуминият е бил труден за добиване дори по стандартите на 19 век.

Някои виждат в откритието доказателство за съществуването на извънземни, а други – просто измама. Кое от двете е истина, може и никога да не разберем.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук