HSBC

Джон Флинт се отказва от длъжността, която изпълняваше година и половина в HSBC „по взаимно съгласие с борда“, информира Би Би Си.

Главният изпълнителен директор на HSBC се оттегли, след като банката заяви, че се нуждае от промяна в ръководството за справяне с „предизвикателна глобална среда“.

Флинт ще прекрати ежедневните си задължения в HSBC, но ще помогне в преходния период, докато временно изпълняващият длъжността Ноел Куин поеме функциите му.

Председателят Марк Тъкър благодари на Флинт за неговата „ангажираност“ и „отдаденост“.

Въпреки това той каза:

„Във все по-сложната и предизвикателна глобална среда, в която банката оперира, бордът смята, че е необходима промяна, за да отговори на предизвикателствата, пред които сме изправени, и да улови много значимите възможности пред нас.“

HSBC направи това съобщение, след като отчете ръст на печалбата преди данъчно облагане с 15.8% за шестте месеца до 30 юни.

51-годишният Флинт, който работи в HSBC от 30 години, заяви: „Съгласих се с борда, че днешните добри междинни резултати показват, че това е подходящият момент за промяна, както за мен, така и за банката“.

Коментирайки настоящата среда, HSBC заяви, че „перспективите са се променили“.

Становището на банката гласи, че сега се очаква лихвените проценти в САЩ да падат, а не да се покачват и „геополитическите проблеми могат да засегнат значителен брой от основните ни пазари“.

В него се казва още: „В близко бъдеще естеството и въздействието на излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз прави ситуацията несигурна.“

Флинт има 12-месечен срок на предизвестие, но не е ясно кога ще напусне окончателно, тъй като „се е съгласил да остане на разположение на HSBC“.

Банката заяви, че е започнала търсене на нов главен изпълнителен директор и „ще обмисля вътрешни и външни кандидати“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук