стокова борса, фондови пазари

Пет минути след началото на търговията в Съединените щати се забеляза огромен срив на борсата. Индексът S&P 500 падна със 7%, задействайки автоматично спиране на търговията за 15 минути.


Американските фондови пазари се включиха в световната вълна на внушителен спад на котировките, като в първите минути паниката предизвика автоматично спиране на търговията за четвърт час заради срив на водещия индекс S&P 500 със 7.29%. За по-малко от половин час NASDAQ Composite рухна със 6.86%.

Това потвърждава тенденцията днешният понеделник да се превърне в най-кошмарният ден за борсите от 2008-2009 г. насам.

Ефектът се подсилва и от факта, че това е трети пореден ден на бързо свиваща се търговия. От четвъртък насам индексът Dow Jones изгуби шокиращите близо 3000 пункта или -11.48%. Също толкова процента (11.43%) изгуби за това време и NASDAQ – от 9 018.09 на 7 987.44 пункта.

Финансовите пазари от седмици регистрират загуби, докато инвеститорите се надпреварват да определят икономическото въздействие от разпространяващия се коронавирус. Цените на акциите паднаха драстично, цените на петрола се сринаха, а доходността на държавните облигации отрази усещането, че се задава нещо много лошо.

И тъй като цените на акциите паднаха, инвеститорите, търсещи безопасно поле за инвестиции, доведоха до исторически срив в цените на държавните облигации.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!