Стотици събития в Азия бяха отменени – от училищни екскурзии до огромни международни търговски изложения – защото властите се опасяват, че струпването на големи групи от хора може да доведе до пандемично разпространение на коронавируса. Аналогична е ситуацията и в Европа, където заплахата от коронавируса също се разраства , особено в държави като Италия и Франция.

Отмяната на събитията вреди на спонсори, хотели, авиокомпании, кетъринг фирми и местата за провеждането на тези събития. Анулирането се разраства лавинообразно. Очаква се тази тенденция да се запази и през април, и през май, в зависимост от разпространението на вируса.

Организаторите на събития или слушат съветите на правителствата, или доброволно отменят проявите по причини, свързани с безопасността на хората, твърдят експерти. И добавят, че дори някой организатор все пак да реши да проведе събитието си, хората не са склонни да отидат.

Пътуващите хора по международни конференции, рискуват да бъдат поставени под 14-дневна карантина, особено ако  идват от „опасна държава”. Респираторното заболяване COVID-19 вече зарази 110 000 души в 109 държави, а смъртните случаи са около 3 800. То бе открито в Китай преди три месеца. Китай и Южна Корея отчитат най-голям брой заразени в световен мащаб.

Сингапур и Тайланд ще усетят най-силно взетите мерки, тъй като техните икономики силно зависят от международните събития или от туризма. Конференциите и подобните събития в Сингапур съставляват 22% от приходите от туризъм или около 1,59 млрд. долара. В Тайланд пък те носят около 6,65 млрд. долара. В целия Азиатско-Тихоокеански регион секторът носи 200 млрд. долара приходи.

Кино салоните в Китай са затворени вече повече от месец. В Тайван са забранени всякакви ученически екскурзии и други масови прояви до края на юни. Международното автомобилно изложение в Пекин беше отменено.

Редица музикални събития в Азия бяха отменени. Стотици артисти отложиха турнетата си.

Наложен е мораториум върху всички спортни събития в Китай и Япония. Сред десетките такива прояви попада Гран при на Формула 1 (насрочено за 19 април).

За голяма част от организаторите по-дълга „карантина” ще бъде пагубна и някои ще трябва да се разделят със служителите си. Някои вече предприеха стъпки да намалят загубите – например, дигитализираха събитията, провеждани на закрито.

„Слънцето отново ще изгрее и трябва да сме готови за това”, казват експертите.

Очаква се държавите, които са по-слабо засегнати, като Сингапур, лека-полека да облекчат този режим. Експерти очакват това да се случи и в Китай съвсем скоро, тъй като страната започва да се съвзема.

Преломният момент за Азия ще е Олимпиадата. За сега тя се предвижда за месец юни.

Но много хора отмениха пътуванията си заради предприетите мерки. Авиокомпаниите отмениха стотици полети, което ще им коства милиони. Немислимо е в обозримо бъдеще да планирате каквото и да било.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!