биткойн

Славният поход на биткойна, при който криптовалутата достигна своята най-голяма стойност в историята си – малко под $ 42 000, направи внезапен обрат в понеделник. Беше отбелязан най-лошият двудневен спад в стойността на дигиталната валута от март месец насам, като това предизвика опасението, че бумът на криптовалутата може да изгуби инерцията си, пишат от Блумбърг

Биткойнът, най-голямата криптовалута, се срина с 21% в неделя и понеделник, достигайки 32 389 долара. Това е най-големият двудневен спад, откакто световните пазари бяха раздвижени за първи път от пандемията миналата година, след като на 8 януари достигна рекордното си ниво от почти 42 000 долара.

„Трябва да се определи дали това е началото на една по-голяма тенденция.“, каза Виджай Аяр, ръководител на бизнес развитието в крипто борсата Luno в Сингапур.

Цената на биткойна се увеличи повече от четири пъти през изминалата година, напомняйки за треската от 2017 г., когато за първи път криптовалутата си проправи път в дома на обикновените хора, преди цените да се сринат също толкова бързо.

Скот Минерд, главен инвестиционен директор на Guggenheim Investments, в края на декември прогнозира, че биткойнът може в крайна сметка да достигне 400 000 долара.

Хората, които вярват в криптовалутата обаче твърдят, че този път спадът се различава от миналите цикли на бум и спад, тъй като активът се е стабилизирал с навлизането на институционални инвеститори и тъй като все повече се разглежда като легитимен хедж срещу слабостта на долара и риска от инфлация. Други обаче се притесняват, че няма логична причина за покачването на стойността на биткойна, а напротив – то е подхранвано от поредица от фискални и парични стимули, като според тях е малко вероятно биткойнът да служи като валутна алтернатива.

„Стойността на биткойна почти със сигурност се намира в друг балон и настоящият му темп на растеж не е устойчив“, каза Хауърд Уанг, съосновател на Convoy Investments LLC на 10 януари. „Въпреки че може да се стабилизира в бъдеще, биткойнът в момента е до голяма степен спекулативен актив.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!